Delfzijl, 11 maart 2025
Totale maansverduistering op 14 maart 2025 - 8 tips voor het fotograferen van een maansverduistering
Een (gedeeltelijke) maansverduistering komt meestal wel minimaal één keer per jaar voor, maar het astronomische fenomeen is maar lastig vast te leggen. Wij delen 8 handige tips zodat jij zo’n (gedeeltelijke) maansverduistering kunt fotograferen!
In de ochtend van vrijdag 14 maart 2025 vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. In de Benelux is alleen het begin van de eclips zichtbaar. De verduistering heeft een grootte van 1.18 in de kernschaduw. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 7:26 tot 8:33 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 67 minuten. Bron: https://hemel.waarnemen.com/maan/eclipsen/maansverduistering_20250314.html
Nu rest alleen nog de vraag: hoe leg je dit verschijnsel zo goed mogelijk vast? Lees snel verder voor de tips!
Tip 1: Bereid je goed voor
Een maansverduistering is altijd sneller voorbij dan je denkt. Daarom is het handig om je goed voor te bereiden, dan kun je tijdens de verduistering efficiënt te werk gaan. Bedenk wat voor beeld je wil schieten, wat je daarvoor nodig hebt, waar je het beste naartoe kunt gaan en met welke instellingen je het mooiste resultaat behaalt.
Tip 2: Kies het juiste objectief
Wanneer je de maan wil fotograferen, is het belangrijk dat je het juiste objectief kiest voor de foto die je wil nemen. Wanneer je de maan en de verduistering duidelijk in beeld wil brengen, is het aan te raden om een objectief met een brandpuntsafstand van minimaal 200mm te gebruiken. Wanneer je een landschapsfoto wil maken met de maan als middelpunt, kun je ook een groothoeklens gebruiken. Het nadeel daarvan is dat de maan slechts een puntje op je foto zal zijn.
Tip 3: Denk na over de compositie
Waarschijnlijk wil je de maansverduistering zo duidelijk en groot mogelijk in beeld brengen. Dat is natuurlijk hartstikke logisch, maar het kan ook interessant zijn om eens te experimenteren met je compositie. Kies er bijvoorbeeld voor om de maansverduistering onderdeel te laten zijn van een landschapsfoto, fotografeer de maan samen met de sterren of probeer langere belichtingstijden voor artistieke effecten, zoals het vastleggen van de beweging van de maanschaduw.
Tip 4: Gebruik een statief
Wanneer je fotografeert met een groot brandpunt, omdat je de maan zo groot mogelijk in beeld wil brengen, is het belangrijk om je camera op een statief te zetten. Hierdoor voorkom je namelijk dat je bewegingsonscherpte op de foto krijgt. Het is ook verstandig om een afstandsbediening te gebruiken, zodat je ook tijdens het afdrukken van de foto geen trilling van je camera hebt.
Tip 5: Stel je camera goed in
Wanneer je de maan gaat fotograferen, is het natuurlijk donker buiten. Door een lage ISO-waarde te gebruiken, kun je ruis zo veel mogelijk voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om de sluitertijd niet te lang in te stellen. De maan is altijd in beweging, hierdoor is het mogelijk dat het beeld niet meer scherp is met een lange sluitertijd.
Tip 6: Maak eens een timelapse
De maan is altijd in beweging en dit kun je in jouw voordeel gebruiken! Door je camera op een statief te zetten en tijdens de gehele verduistering elke paar minuten een foto te maken binnen dezelfde compositie, kun je in de nabewerking de foto’s over elkaar heen bewerken in een timelapse. Zo breng je met één beeld de hele verduistering in beeld.
Tip 7: Houd de weersverwachting in de gaten
Wanneer je de maan wil fotograferen, moet je de weersverwachting goed in de gaten houden. Het is namelijk mogelijk dat het bewolkt is. Natuurlijk is een beetje bewolking op je foto niet erg, maar de maansverduistering moet nog wel te zien zijn. Het is ook mogelijk dat het een beetje miezert of dat het erg koud is, dan is het belangrijk dat je je gear goed beschermd.
Tip 8: Kies de juiste locatie
Bij astrofotografie is licht vaak je grootste uitdaging. Je kunt een maansverduistering het beste fotograferen vanaf een locatie met weinig lichtvervuiling. Wanneer je zo min mogelijk omgevingslicht hebt, kun je de maan en de sterrenhemel het beste zien én fotograferen. Weet je niet zo goed waar je in Nederland de beste locaties met weinig licht kunt vinden? Lees dan deze blog over locaties voor astrofotografie.