Delfzijl, 29 mei 2024
De buiigheid houdt voorlopig nog aan. Aankomend weekend zet daarnaast koele zeelucht zich vanaf het noorden af naar de Benelux. Vanaf zondag zorgt een krachtig en diep hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden voor een verbetering met droger weer en ruimte voor de zon.
Een uitgesproken lagedrukgebied verplaatst zich de komende twee dagen langzaam vanuit de zuidelijke Noordzee richting Midden-Europa. Dit leidt bij ons ook donderdag tot een afwisseling van zon, wolkenvelden en geregeld buien met kans op een klap onweer. De maxima liggen meestal rond 17 graden bij een matige wind uit westelijke richtingen.
Een hoogtelaag resulteert ook donderdag in talrijke buien. Daar kan ook onweer bij voorkomen.
Vrijdag ligt het laag boven Midden-Duitsland en zoekt de wind vervolgens de noordhoek op. In de polaire lucht komen er nog enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Het is vaak zwaarbewolkt en het kwik loopt op naar waarden rond 18 graden.
Verbetering op komst
Een krachtig hogedrukgebied breidt zich vanaf het weekend oostwaarts uit.
Vanaf het weekend vind er aansluitend een verandering plaats. Een krachtig en diep hogedrukgebied boven de Noord-Atlantische Oceaan breidt zich dan steeds verder uit richting Noordwest-Europa. Tegelijkertijd ontwikkelt zich op hoogte (circa 5,5 kilometer) een zogenaamde omega-blokkade ten westen van Ierland.
Bij een omegablokkade ligt er een hogedrukgebied tussen twee lagedrukgebieden ingeklemd. De vorm doet denken aan de Griekse letter "Ω" van omega.
De neerslagkans neemt sterk af en het wordt droger. Aangezien de noordelijke stroming echter vrij krachtig is, worden er wel veel wolken aangevoerd vanaf zee en verloopt met name zaterdag vrij koel.
Wist je dat?
Wanneer er zich in de zomer een omegahoog vormt boven Midden-Europa, kan het bij ons wel weken lang aanhoudend zomers blijven met hoge temperaturen.
In de nieuwe week blijven de blokkade en het hoog vrijwel stationair op hun plek liggen. De bijbehorende hoogterug breidt zich vanaf maandag daarentegen ondertussen iets meer naar de laaglanden uit. Dit resulteert in droog weer en geleidelijk meer zon.
Wel is het verloop van de temperatuur onzeker. Dit hangt onder andere mede af van de positie van het omegahoog. Mogelijk wordt de aanvoer noordwestelijk en later tijdelijk westelijk. Temperaturen van rond de 20 graden zijn dan denkbaar.
Op de langere termijn lijkt de invloed van het hoog af te nemen en krijgen depressies van de oceaan wederom de overhand. Of de zomerse warmte dan terugkeert, blijft vooralsnog afwachten.
Bron: Weerenradar.nl