Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

14

Volgende update: 29-11-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het eerst lokaal glad door bevriezing of door buien die gepaard gaan met hagel, natte sneeuw en dieper landinwaarts mogelijk ijzel. In de middag beperken de buien zich vooral tot het zuiden en westen en nemen dan in activiteit af. Verder schijnt de zon ook af en toe. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De noordwestenwind is zwak tot matig, 2-3, langs de kust (vrij) krachtig, 5-6, en aanvankelijk soms hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht raakt bewolkt en gaat het van het westen uit regenen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het westen tot 1°C in het oosten. De (zuid)westelijke wind neemt flink toe en wordt matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., boven land en hard, 7 Bft, langs de kust.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de flank van een grootschalig en complex laag ten oosten van onze omgeving is de stroming noordelijk en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een hoogtetrog boven het uiterste zuidwesten van het land trekt spoedig zuidwaarts weg. Een vore behorende bij het complexe laag ligt boven het noordoosten, trekt zuidwaarts. Aan de zuidzijde van deze vore trekt een occlusie mee die aan het begin van de middag boven het zuiden van het land ligt. In de middag en avond volgt van het westen uit een trekrug en trekt met een westelijke stroming het deel van de occlusie dat nog voor de kust ligt weer oostwaarts over het land. Na passage van de rug volgt van het westen uit een NO-ZW georienteerd warmtefront waarna we ons in de warme sector bevinden. Het koufront volgt in de nacht en ochtend van het noorden uit maar stagneert aan het einde van de ochtend boven het noorden van het land wegens passage van een rug. Daarna verwijdert het koufront zich weer in noordoostwaartse richting en ligt het gehele land weer in de warme sector.

Lagedrukgebieden trekken tot en met het weekend van 4 en 5 december zuidoostwaarts over de Noordzee. Daarna is in een deel van de leden hogedrukopbouw zichtbaar met een oostelijke stroming en aanvoer van koudere lucht. Ook zijn er nog voldoende leden aanwezig waarin lagedruk blijft overheersen met een zuidwestelijke stroming en aanvoer van zachtere lucht tot gevolg.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het bewolkt en regent het af en toe. In de middag wordt het in het noorden droger en is mogelijk de zon even te zien. Met maximumtemperaturen tussen 7 en 10°C wordt het een stuk zachter dan afgelopen dagen. De westelijke wind waait stevig door en neemt pas in de loop van de dag wat af. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Ook woensdag is het flink wisselvallig met een forse westenwind. In de middag neemt de buiigheid iets af en wisselen zon en stapelwolken af tijdens droge perioden. Het blijft zacht met middagtemperaturen rond 10 °C.

Donderdag draait de wind naar het noordwesten en in de koudere lucht neemt de kans op winterse neerslag tijdens buien weer toe. De temperatuur valt een paar graden lager uit met maxima rond 6 °C. De dagen daarna blijft het wisselvallig en van tijd tot tijd valt er wat neerslag. Wanneer de lucht wat kouder uitvalt kan hier zomaar wat winterse neerslag bij komen kijken, maar de kans op een sneeuwdek is vooralsnog erg klein.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De dagelijkse neerslagkans ligt rond 50%. Er is een grote (70%) kans op temperaturen die rond of beneden de normaal liggen.

Meteo Delfzijl – Geert Molema