Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 8-5-2021

Het is een flinke omslag; gisteren viel er nog sneeuw, morgen stijgt de temperatuur vrijwel overal tot (ruim) boven de 20 graden! Vandaag wordt met een stevige zuidelijke wind al warmere lucht aangevoerd, maar morgen doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. In het zuidoosten kan de temperatuur lokaal stijgen tot 27 graden. De atmosfeer laat dit warme weer niet ongemerkt voorbij gaan: de luchtsoort wordt onstabiel waardoor er onweersbuien zullen gaan ontstaan. Het KNMI heeft voor de zuidwestelijke provincies Zeeland en Zuid-Holland alvast code geel uitgegeven.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 8-5-2021

In Turijn in Italië gaat vandaag (zaterdag 8 mei) de Giro d’Italia van start met een korte tijdrit. De eerste van de grote 3 etappekoersen vindt jaarlijks in het voorjaar plaats, waardoor het weer vaak grote extremen kent. Sneeuwmuren, knetterende buien, extreme hitte: alles kan voorbijkomen. Hoe ziet dat er dit jaar uit?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 7-5-2021

Het is met de kou van nu als volgt: het is zo koud, omdat de koude lucht van weleer er nog is. Was die koude lucht er niet meer geweest en al eerder verdrongen, dan zou het spontaan in deze tijd van het jaar ook nooit meer zo koud worden. Met andere woorden: het verdringen van de kou dit weekend, betekent ook definitief een einde aan de kou waar we zo lang last van hadden. Vergelijk het met de ijskap op Groenland: ook die ligt er omdat hij er vanuit het verleden nog is. Spontaan zou hij onder de huidige klimaatomstandigheden op aarde nooit meer kunnen ontstaan.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 7-5-2021

Na een tergend lange periode van koud lenteweer gaan de temperaturen dit weekend ineens fors omhoog. Dit gaat niet alleen gepaard met zonnige momenten, maar ook met regenachtige perioden. Die hoge temperaturen en nattigheid vormen samen bijzonder groeizaam weer. Daar waar de natuur al wekenlang in een ‘freeze’ is gebleven komt de flora deze dagen eindelijk echt tot ontwikkeling.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.