Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 28-05-2024 om ± 07:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond komen er vooral in het oosten en zuidoosten nog buien voor. Elders blijft het droog en klaart het op. Er is boven land weinig wind, maar aan de kust staat een matige, 3-4, en in het zuidwestelijk kustgebied een vrij krachtige zuidwestenwind, 5 Bft..

Vannacht regent het in het (noord)oosten nog, maar verder is het overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. Boven land waait het nauwelijks, langs de kust waait het matig, 3-4 Bft., uit het zuidwesten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

De grootschalige stroming is zuidwestelijk. Een hoogtetrog boven de Britse Eilanden trekt in de nacht naar dinsdag en dinsdag in de vroege ochtend noordoostwaarts over Nederland. Hierdoor ontstaat boven Nederland maandagavond een instant occlusie die noordoostwaarts trekt, ook passeren enkele kleinschalige structuren. Dinsdagmiddag komen we onder invloed van een laag dat over Schotland oostzuidoostwaarts trekt. Het warmtefront, dat voorafgegaan wordt door een steeds minder goed herkenbare warmtefrontgolf, passeert dinsdagavond van zuidwest naar noordoost. Het koufront (herkenbaar aan een band met stratus) passeert woensdagochtend, gevolgd door de hoogtetrog.

Een lagedrukgebied ligt woensdag tezamen met een hoogtelaag boven de Noordzee, in de loop van de dag passeert een koufront en geraken we in de polaire lucht. Het laag verplaatst zich vervolgens geleidelijk via Duitsland richting het zuidoosten van Europa. de hoogtetrog blijft nog tot en met vrijdag boven onze omgeving, om zich in het weekeinde te verplaatsen naar het Alpengebied. Onder invloed van het wegtrekkende laag en een opbouwend hoog net ten westen van Ierland wordt de stroming vanaf vrijdag noordelijk. De stroming boven het Noordzeegebied verandert in het weekeinde geleidelijk van cyclonaal naar anticyclonaal. Na het weekeinde verplaatst het centrum van het hoog zich richting Groenland, maar boven onze omgeving blijft nog enig tijd een zone van hogedruk aanwezig. Op de langere termijn lijkt het stromingspatroon geblokkeerd te blijven, al wordt de positie van de hoge- en lagedrukgebied onzeker.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend schijnt de zon af en toe. Vooral in het noorden en westen is er kans op een bui. De wind uit het zuidwesten is matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag schijnt eerst nog af en toe de zon en valt er een enkele bui. Later in de middag raakt het van het westen uit bewolkt en gaat het in het westen regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind uit het zuidwesten is matig, 3-4, aan zee waait het vrij krachtig en in het westelijk kustgebied later mogelijk krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond is er veel bewolking en van het westen uit gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag trekt een langgerekt gebied met buien van zuidwest naar noordoost weg. Op sommige plaatsen kunnen grote hoeveelheden neerslag vallen: wellicht lokaal meer dan 30 millimeter aan toe tussen woensdagnacht en donderdagnacht. In het noordwesten kan de zon tussendoor af en toe nog even doorbreken. De temperatuur blijft steken tussen 16°C en 18°C en opnieuw staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft..

Donderdag draait de wind in de loop van de dag naar noordelijke richtingen en daarmee stroomt frisse lucht naar ons toe. Het wordt maximaal een graad of 17. Het is wisselend bewolkt, er zijn perioden met zon maar een bui is niet uit te sluiten. De wind is meest matig, 3-4 Bft., en waait dus uit noordwest, later meer noord.

Op weg naar het komend weekend neemt de buienkans geleidelijk af. De zon komt wat vaker tevoorschijn, maar echt warmer weer zit er voorlopig nog niet in. Met een noordelijke tot noordoostelijke wind blijft de aanvoer van lucht afkomstig uit het hoge noorden van Europa in stand. Daarmee ligt de middagtemperatuur meestal tussen 17°C en 19°C, de nachten zijn vaak vrij koud met minima rond onder de 10°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst een vrij grote kans (ca. 70%) op een droog weertype met geregeld zon, de temperaturen liggen dan waarschijnlijk rond normaal. In de loop van de periode wordt de verwachting van zowel de neerslag als de temperatuur onzeker.

Meteo Delfzijl - Geert Molema