Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-03-2023

Het wintersportseizoen loopt op zijn einde, maar de winter keert nog één keer terug naar de Alpen. Het gebeurt vanaf zondag, heel snel, maar ook heel duidelijk.

Voordat het zover is, kan morgen en zaterdag vooral in de Franse en in de Zwitserse Alpen vanaf een hoogte van 1600 tot 1800 meter al sneeuw vallen. Eerst passeert een neerslagzone, zaterdag wordt het vooral buiig. De neerslag valt ten noorden van de hoofdkam, in Italië krijgen ze er vrijwel niks van mee. Doet de neerslagzone in Oostenrijk niet veel, de buien van zaterdag kunnen Oostenrijk weer wel bereiken.

Lagedrukgebied

Vanaf zondag trekt een lagedrukgebied over Frankrijk naar het Alpengebied. Het bijbehorende koufront komt in de loop van zondagmiddag vanuit het westen het Alpengebied binnen. Te beginnen met Frankrijk, maar al snel ook in Zwitserland en Oostenrijk begint het aan de noordkant te sneeuwen. Vanaf de avond en in de nacht naar maandag komt daar een noordweststau achteraan, en dan gaat het serieus sneeuwen. Tot in de dalen.

Meeste sneeuw in Frankrijk en Zwitserland

Die stau houdt tot in de nacht naar dinsdag aan. Later in de nacht en dinsdag overdag onderdrukt een hogedrukgebied, dat er vanuit het westen inkomt, de sneeuwval steeds meer. Het langst, en dat is tot in de avond, blijft het in het oosten van Oostenrijk sneeuwen. In totaal kan, vooral boven 1500 meter (met de eerdere sneeuw erbij) op veel plaatsen tot een halve meter vallen. In de Franse Alpen en in het westelijke deel van Zwitserland is het meer. Daar kan de hoeveelheid verse sneeuw tot 80 centimeter oplopen. Aan de zuidkant van de Alpen gaat de meeste neerslag helaas voorbij. Het blijft er niet helemaal droog, maar met maximaal 10 tot 20 centimeter zijn de hoeveelheden er wel een stuk geringer. En dat terwijl het noorden van Italië de neerslag juist zo hard nodig heeft.

Later in de week opnieuw wisselvallig

Na een droge woensdag, lijk het verderop in de week opnieuw wisselvalliger te worden, opnieuw vooral aan de noordzijde van de Alpen. Daarbij gaan de temperaturen wel weer wat omhoog zodat de meeste sneeuw dan vooral hogerop in de bergen valt.

Ook dichtbij huis even winters

Kijken we naar de middelgebergten dichterbij huis, dan valt daar de komende tijd vaak regen, al komt ook hier de winter even terug en wel op maandag en dinsdag. Dan zou het ook in de Ardennen, het Sauerland en in de Eifel weer even wit kunnen worden. Datzelfde geldt voor de middelgebergten verder naar het zuiden, in Frankrijk, Zwitserland, in Duitsland en in Tsjechië. In de Pyreneeën kan aan de noordkant nog een beetje neerslag vallen, alleen hoog in de bergen is dat sneeuw. Aan de Sierra Nevada gaat alle neerslag voorbij.

Bron: weer.nl