Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-6-2021

Vandaag breken we dan echt door de tropische 30 gradengrens heen, voor de eerste keer dit jaar. En dat niet alleen: er staan ook een heleboel warmterecords op het punt van sneuvelen.

Het wordt heet! Al een paar weken is het regelmatig zomers warm, maar vandaag is de eerste van een paar onvervalste tropisch warme dagen (en nachten). Vandaag, morgen en overmorgen lijken we op grote schaal boven de 30 graden uit te gaan komen. Daarmee is niet alleen de eerste regionale hittegolf van het jaar in de maak, maar ook kan een flink aantal warmterecords uit de boeken gaan.

De records op een rij

Hieronder vind je de records die staan te wankelen – zodra het zover is, vermelden we dat hier meteen.

Eerste lokale tropische dag van het jaar: BEREIKT

Ergens in het land moet de temperatuur tot minstens 30,0 graden komen.

Om 14.40 uur woensdagmiddag kwam de temperatuur op 30,6 graden in het plaatje Ell. Ook Arcen passeerde de 30 graden. Hier vind je meer informatie over die eerste tropische dag.

Eerste officiële tropische dag van het jaar: VANDAAG NIET BEREIKT, DONDERDAG NIEUWE KANSEN

Op het landelijk hoofdstation De Bilt moet de temperatuur tot minstens 30,0 graden komen. De temperatuur bleef daar woensdag steken bij 28,9 graden.

Nooit eerder zo warm op 16 juni: GEËVENAARD

Ergens in het land moet het vandaag warmer worden dan 31,6 graden. Zo warm werd het namelijk op deze dag in Vlissingen in 1917. Dat record is dus meer dan 100 jaar oud.

In Ell is het al precies 31,6 graden geworden, een evenaring dus. Maar we kwamen er nog niet overheen.

Officieel warmste 16 juni ooit: NIET BEREIKT

Ook al zo oud is het dagrecord op het hoofdstation De Bilt. In 1917 werd het daar 31,2 graden. Als het vandaag warmer was geworden dan dat, was dit record dus ook uit de boeken gegaan. Maar de 28,9 graden was hiervoor niet genoeg.

Nooit eerder zo warm op 17 juni

Voor de 17e juni zijn de records een stuk recenter. De warmste 17 juni tot nu toe was in 2002. Toen werd het in het Limburgse Arcen 32,9 graden. Als het donderdag warmer wordt dan dat, hebben we een nieuw record.

Officieel warmste 17 juni ooit

Ook in De Bilt was het nog nooit warmer op 17 juni dan in 2002. Toen werd het daar 31,7 graden. Ook dat kan donderdag verbroken worden.

Bijzonder vroege hitte

Als het ergens in het land 34,9 graden wordt donderdag, dan is het sinds 1922 niet zo vroeg in het zomerseizoen zo heet geworden in Nederland. In dat jaar, ook al bijna 100 geleden, was het al op 24 mei in Gemert en Sittard 35,6 graden. De grootste, vroegste hitte is 36,1 graden op 8 juni 1915 in Oudenbosch. (Dat is dus de hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten in de periode 1 januari - 20 juni)

Warmterecords 18 juni

Ook vrijdag gaat de recordkoorts nog door. Ook die dagrecords stammen uit 2002.

In De Bilt staat het op 31,1 graden. Over het hele land gezien is Arcen de recordhouder, met 34,7 graden.

Recordhete nachten

Niet alleen overdag, maar ook 's nachts wordt het behoorlijk warm. We gaan in delen van het land een paar tropennachten beleven, ook wel bekend als 'plaknachten' als het ook nog heel vochtig is. Ook de warmste nachten worden door weer.nl bijgehouden en kunnen de komende dagen in 'gevaar' komen.

De warmste juninacht ooit was in 2019: toen kwam op 25 juni de minimumtemperatuur in Maastricht niet lager dan 21,9 graden.

In De Bilt kende de warmste juninacht ooit een minimumtemperatuur van 19,5 graden. Dat was op diezelfde 25 juni 2019.

Bron: weer.nl