Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-6-2021

In het Limburgse Ell liep de temperatuur vandaag op naar 31,6 graden. Daarmee is het stokoude landelijke warmterecord van 16 juni geëvenaard. In 1917 werd het namelijk op deze dag ook tropisch warm met in Vlissingen 31,6 graden. Maar liefst 104 jaar geleden dus.

Verbroken is het record weliswaar net niet, maar toch was het uitzonderlijk warm. Vannacht is bovendien regionaal sprake van een tropennacht met minima boven 20 graden. Morgen blijft de wind uit het zuiden waaien en kan het nog heter worden, langs de oostgrens 35 graden. Daarmee staan ook diverse hitterecords te wankelen.

Ook in februari en maart werden dit jaar al verschillende warmterecords gehaald. Zo was het op 24 februari één van de warmste winterdagen ooit in ons land met 19,8 graden in Arcen. Op 31 maart werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land in maart, met maar liefst 26,1 graden in het Limburgse Arcen. April en mei verliepen koud, maar tot landelijke kouderecords kwam het niet. Dit lukte ook al niet tijdens de regionale koudegolf in februari.

Tropennacht op komst

Komende nacht zou het op verschillende plekken in het zuiden en westen, zeker in stedelijke gebieden, warmer dan 20 graden kunnen blijven. We spreken dan van een tropennacht en deze zijn zeldzaam in juni. Zo is 17 juni nooit eerder sprake geweest van een tropennacht, in 1917 kwam Vlissingen op een recordhoge minimumtemperatuur van 19,4 graden uit.

Kijken we naar de hele maand juni, dan kwam het in 2020, 2019, 2005, 1976 en 1957 wel tot een tropennacht op ten minste een officieel weerstation. De warmste juninacht ooit in ons land was op 25 juni 2019, weerstation Maastricht bleef toen steken op 21,9 graden! In De Bilt is het nooit tot een tropennacht in juni gekomen, in 2019 zakte de temperatuur daar naar 19,5 graden.

Donderdag nog heter, vrijdag regionale hittegolf

Ook morgen wordt hete lucht vanuit Noord-Afrika aangevoerd. Daardoor kan het kwik langs de oostgrens van Limburg, de Achterhoek en Twente oplopen tot 35 graden. Het warmterecord van 17 juni staat landelijk gezien nu nog op 2002, het werd toen in Arcen 32,9 graden. Dat record wordt morgen dus verpulverd. Het is morgen niet zo zonnig als vandaag en in de loop van de middag is kans op een lokale, maar forse onweersbui met hagelstenen en windstoten. In de avond en nacht naar vrijdag neemt de kans op zwaardere onweersbuien vanuit het zuiden toe, maar de hitte wordt niet verdreven.

Vrijdag wordt het in het binnenland opnieuw tropisch. In Limburg en Brabant is dan sprake van een serie van 5 zomerse dagen (25 graden of meer), waarvan 3 dagen tropisch warm zijn verlopen (30 graden of meer). We mogen dan van een regionale hittegolf spreken. Vorig jaar lukte dit ook al in delen van Brabant en Limburg in de junimaand. Dit weekend volgen waarschijnlijk ook Twente en de Achterhoek.

Bron: weer.nl