Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 09-05-2021 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De regen in het noorden van het land trekt noordoostwaarts en verlaat in de tweede helft van de avond het land. Elders is het droog en van het zuiden uit breiden opklaringen zich geleidelijk uit over het land. Komende nacht is er weinig bewolking. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het noordoosten tot 12°C in het zuidwesten. In het noorden en oosten is de wind aanvankelijk zuid- tot zuidoost en matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Elders is de wind zuid- tot zuidwest en eveneens matig, 3-4, langs de kust soms vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied ten westen van Ierland beweegt vanavond en vannacht richting de westkust van Ierland, alwaar het daar morgen overdag min of meer stationair wordt. Aan de oostflank van dit laag staat een zwakke zuid- tot zuidwestelijke stroming waarmee aanvankelijk van oorsprong maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een WNW-OZO georienteerd warmtefront ligt om 18 UTC over het midden van het land en verlaat in de tweede helft van de avond het noordoosten. Een gebied met hoge theta-w waardes, dat zich actueel boven het zuidwesten van Frankrijk bevindt, beweegt noordwaarts beweegt noordoostwaarts en trekt zondagochtend ons land binnen. Deze situatie heeft de kenmerken van een Spaanse pluim, in het theta-w patroon oogt dit systeem als een secundair frontaal systeem in de warme sector. In de avond trekt er een zwakke thermische vore over met name de westelijke helft van ons aandachtsgebied te bewegen. Het koufront lijkt maandagochtend van zuidwest naar noordoost over ons land te trekken, waarna we weer in getransformeerde maritiem polaire lucht zitten.

Een lagedrukgebied ten westen van Ierland koerst oostwaarts en blijft vervolgens tot en met donderdag 13 mei rondtollen. Aanvankelijk bevinden we ons in de warme sector. Het bijbehorende golvende koufront passeert maandag van zuidwest naar noordoost. Een randstoring trekt op dinsdag en woensdag naar Centraal-Europa. Vrijdag zakt het rondtollende laag wat naar het zuiden af en zien we verschillende randstoringen onze omgeving passeren. Zowel aan de grond als in de bovenlucht is er veelal een zuid-component in de stroming aanwezig, de aangevoerde lucht blijft echter hoofdzakelijk van maritiem polaire oorsprong. Vanaf zondag 16 mei zien we in de meeste ENS-leden een zonale (zuidwestelijke) stroming met de straalstroom ten zuiden van ons land, waardoor we ons vooral in de getransformeerde polaire lucht en onder koude bovenluchten zullen bevinden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend raakt het van het zuidwesten uit weer bewolkt en trekken er enkele (onweers)buien vooral over het westen en midden van het land noordoostwaarts. Bij deze buien kan hagel voorkomen en lokaal zijn er windstoten tot ca. 60 km/u mogelijk. De buien verlaten aan het begin van de middag het noorden van het land, waarna er de rest van de middag veel ruimte is voor de zon. Het wordt een warme dag. In de late avond trekken vanuit het zuiden opnieuw enkele pittige onweersbuien over het westen van het land noordwaarts. Ook deze buien kunnen lokaal vergezeld gaan van hagel, veel neerslag in korte tijd en windstoten, zeer lokaal zware windstoten tot ca. 75 km/u. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C op de Wadden tot lokaal 27°C in Limburg. De zuidelijke wind is overwegend matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag trekt al weer een koufront over het land, waardoor de meest warme lucht weer wordt verdreven. De bewolking neemt snel toe en het gaat flink regenen. Later op de dag breekt vanuit het westen de zon weer door. Echt koud wordt het gelukkig niet met 14°C op de stranden tot 20°C langs de oostgrens. Dit zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, 3-5 Bft..

Vanaf dinsdag is het rustig en groeizaam weer met een mix van wolkenvelden en zon. Vrijwel iedere dag kan een beetje regen vallen of een bui voorkomen, maar het zijn dan geen grote hoeveelheden meer. Voorlopig houden we ook kans op een lokale onweersbui. De temperatuur ligt telkens tussen 16 en 19°C. Op de Wadden is het met en wind van zee wat frisser, maar ook nog een graad of 14. In de nachten wordt het voorlopig niet veel kouder dan een graad of 8.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met maxima onder normaal en minima boven normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 1508