Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-9-2021

Enorme natuurbranden bij de Middellandse Zee, in Noord-Amerika en Siberië hebben deze zomer geleid tot een recorduitstoot van broeikasgassen. Door het vuur belandde in juli 1,3 miljard metrische ton koolstofdioxide in de atmosfeer en een maand later nog eens 1,4 miljard metrische ton, meldt EU-klimaatdienst Copernicus.

Een metrische ton is duizend kilo. Nooit eerder is op het noordelijk halfrond in de zomer zo'n hoge uitstoot gemeten. Ongeveer een derde daarvan is veroorzaakt door branden in Rusland, waar branden enorme gebieden in de as hebben gelegd.

Opwarming aarde leidt tot meer natuurbranden

Deskundigen waarschuwen al langer dat de opwarming van de aarde kan leiden tot meer natuurbranden. Wat deze zomer opviel als ongebruikelijk was het aantal branden, de omvang van de getroffen gebieden en de intensiteit en duur van de branden.

Grote branden vielen de afgelopen maanden samen met ongekende hittegolven, onder meer in Turkije. Daar vielen deze zomer ook zeker negen doden door het natuurgeweld. Ook Griekenland kende veel natuurbranden. Plaatselijk liep de temperatuur op tot 47,1 graden en daarmee werd op 3 augustus het Griekse en Europese hitterecord bijna benaderd.

Ook de Balkanlanden, Italië, Zuid-Frankrijk en Spanje hadden last van flink wat natuurbranden, soms werden deze ook aangestoken. Het was in deze gebieden niet alleen zeer droog, maar ook ongekend heet met temperaturen van dik 40 graden. Op 11 augustus werd niet in Griekenland, maar in Italië een nieuw Europees hitterecord neergezet. In Floridia, een plaatsje op Sicilië, zo'n 10 kilometer van de havenstad Siracusa, werd 48,8 graden gemeten. Een paar dagen later werd in het Spaanse Montoro 47,4 graden gemeten, een nieuw Spaans hitterecord.

Bron: ANP / Weer.nl