Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 8-5-2021

Het is een flinke omslag; gisteren viel er nog sneeuw, morgen stijgt de temperatuur vrijwel overal tot (ruim) boven de 20 graden! Vandaag wordt met een stevige zuidelijke wind al warmere lucht aangevoerd, maar morgen doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. In het zuidoosten kan de temperatuur lokaal stijgen tot 27 graden. De atmosfeer laat dit warme weer niet ongemerkt voorbij gaan: de luchtsoort wordt onstabiel waardoor er onweersbuien zullen gaan ontstaan. Het KNMI heeft voor de zuidwestelijke provincies Zeeland en Zuid-Holland alvast code geel uitgegeven.

De vanuit het zuiden aangevoerde lucht is niet alleen warm, maar ook behoorlijk vochtig. Dit zal morgen te merken zijn: het kan al gauw wat benauwd aanvoelen. Naast zonneschijn komen er ook wolkenvelden en stapelwolken voor, van een strakblauwe dag zal dan ook geen sprake zijn.

Eerste onweersbuien al in de ochtend

De eerste onweersbuien zullen, in tegenstelling met wat je wellicht zou verwachten, in de ochtend al het land binnendrijven. Deze onweersbuien beperken zich waarschijnlijk tot de kustprovincies en bewegen van zuid naar noord(oost) over het land. De verwachting is nu dat deze buien tussen 8 en 9 uur 's ochtends Zeeland en Zuid-Holland aan zullen doen, en aan het begin van de middag het land via het noorden zullen verlaten. Bij deze buien kan flink wat water naar beneden komen en kunnen ook hagel en windstoten voorkomen.

Zonnige middag, hoge temperaturen

Achter de eerdergenoemde buien zal het opklaren en is het overwegend zonnig. De middag verloopt waarschijnlijk overal droog, maar een enkele, stevige onweersbui met voorkeur voor het midden van het land is niet uitgesloten. De temperatuur loopt in de middag flink op: in het binnenland is het op veel plekken zomers warm met temperaturen van 25 graden of hoger. In het zuidoosten stijgt de temperatuur lokaal tot 27 graden. In de kustgebieden is het ook warm met maximumtemperaturen van 20 tot 23 graden, terwijl het op de Wadden wat koeler is met maxima van 18-19 graden.

In de avond opnieuw onweersbuien

Na een overwegend zonnige middag volgt een voor de tijd van het jaar vrij zwoele avond. In de loop van de avond neemt de kans op onweersbuien weer toe en vooral in het westen kunnen stevige onweersbuien voorkomen. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en forse windstoten en opnieuw kan er flinke plens water naar beneden komen. Geleidelijk trekt het buiencomplex weg, maar ook gedurende de nacht naar maandag blijft de kans op enkele onweersbuien bestaan.

Foto gemaakt door Sytse Schoustra
Terschelling

Onzekerheden

Onweersbuien brengen altijd een bepaalde onzekerheid met zich mee, omdat het relatief kleinschalige fenomenen zijn. Door de kleinschaligheid hebben de weermodellen moeite met het juist berekenen van de buien. De timing en locatie van (onweers)buien zijn nooit exact te verwachten. Het zwaartepunt van de buien ligt morgen, zoals besproken, waarschijnlijk over het westen van het land. Het kan echter ook zo zijn, dat door een kleine verschuiving in de weersituatie, de buien juist verder landinwaarts komen of grotendeels op de zee blijven. Tenslotte kan het ook zo zijn dat als de buien in de ochtend meevallen en de zon langer tijd krijgt om de boel op te warmen, de (maximum)temperaturen een fractie hoger uitvallen en er juist in de middag door een grotere instabiliteit een grotere kans op onweer is.

Dit is slechts een fractie van de overwegingen die door een meteoroloog gemaakt moeten worden, maar maakt dagen zoals morgen ook extra interessant. We raden iedereen dan ook aan om morgen de weersverwachting en radar in de gaten te houden om niet voor verrassingen te komen staan.

Bron: weer.nl