Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-2-2021

Al een paar hebben we te maken met Saharastof dat zich hoog in de lucht bevindt, maar inmiddels is het ook al dichter bij de grond gesignaleerd. Gisteren troffen veel mensen hun auto aan onder een geel-bruin stoflaagje.

We blijven aan de gang: eerst was het de witte aanslag van het winterweer, nu zitten onze auto’s weer onder het Saharazand. Al een paar dagen hebben we te maken met een grote wolk opgewaaid stof uit de Saharawoestijn die met een zuidenwind helemaal bij ons terecht is gekomen.

Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang kan het zand extra veel kleuring van de lucht veroorzaken. Maar af en toe was er zo veel stof, dat je het de hele dag kon zien. Vooral maandag zagen we dat. Bijna de hele dag zag je een geel-bruine waas in de lucht.

Geen regen, toch vieze auto's

De dagen daarna was het stof nog steeds aanwezig, zij het in mindere mate. Behalve wat verkleuring in de lucht, was er verder niet veel van te merken. Normaal komt het pas naar beneden als er regen valt, en dat was nu niet (of zeer beperkt) het geval. En toch: dikke kans dat het gisteren of vandaag op je auto of je tuinmeubelen ziet. De hoeveelheid zand of stof was namelijk zo groot, dat het gewoon naar beneden is komen dwarrelen.

Vanavond trekt een front over, dat gaat gepaard met een beetje regen. Daarmee kan ook gemakkelijk wat stof naar beneden komen, dus ook morgen kan je nog wat extra prut op je auto aantreffen. Inmiddels trekt de grote stofwolk wat verder naar het zuidoosten en zijn we er grotendeels vanaf. En dan is het misschien al weer tijd voor een laagje stuifmeel...

Bron: weer.nl