Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 22-10-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en vooral in de ochtend en middag komen er buien voor. In de avond beperken de buien zich tot het zuiden. Het wordt in de middag 11 à 12°C. De wind is west tot noordwest, boven land matig tot vrij krachti, 4-5, g en langs de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft., in het Waddengebied in de ochtend stormachtig, 8 Bft.. Langs de noord(west)kust is er kans op zware windstoten tot 75-90 km/u km/uur. In de loop van de middag en avond neemt de wind sterk af. Het weercijfer komt tot een 3.

Komende nacht is er in het zuidwesten nog kans op een enkele lichte regenbui, elders zijn er enkele (brede) opklaringen. Vooral in het oosten kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De temperatuur daalt naar ongeveer 9°C langs de kust en in het zuidwesten, elders lokaal rond 2°C. De wind is landinwaarts zuidwest en overwegend zwak, 1-2, langs de kust noordwest matig, 3-4, en in het (noord)westelijk kustgebied (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de flank van een complex laag boven Scandinavië voert een stevige west- tot noordweststroming maritiem polaire lucht aan. Een CAD boven de Noordzee trekt vrijdag overdag de Noordzee en vrijdag overdag over Denemarken zuidoostwaarts. Het duidelijk herkenbare koufront passeert vrijdag overdag. Het wordt stationair boven het zuiden. Zaterdag overdag passeert een zuid-noord georienteerde rug van een hoog dat over Frankrijk oostwaarts trekt. Het front van de CAD passeert dan van het westen uit als warmtefront, het is dan weinig actief meer.

De uitvoer is consistent met die van vorige runs, de anticyclonale invloed rond het midden van de komende week is nog wat sterker geworden. Pas in de loop van het volgende weekeinde neemt de cyclonale invloed vanaf de Oceaan en daarmee de neerslagkans toe naar ongeveer 50%. Tot en met het weekeinde ligt de temperatuur ruim boven normaal, vooral in de nacht (al is in het algemeen de Tmin in stralingsnachten in de EC uitvoer te hoog). De kans op mist in de nacht is klein, daarvoor is er waarschijnlijk te veel wind. Begin november loopt het aandeel koude leden op naar ongeveer 40%. In die leden ligt er meestal een hoog of rug boven Scandinavië of de noordoostelijke Atlantische Oceaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen zijn er zonnige perioden, zeer lokaal is nog een lichte bui mogelijk. In de avond klaart het vooral in het zuidoosten op. De zuidwestenwind draait in de loop van de middag naar zuid tot zuidoost en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. De maxima liggen rond 12°C. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag belooft een mooie herfstdag te worden met flink wat zonneschijn. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige zuidenwind, 2-3 BFt.. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 12 of 13°C. In het zuiden kan het 14°C worden en in de Limburgse heuvels is een lokale 15°C niet uitgesloten.

Maandag neemt de bewolking weer toe en vanuit het westen volgen enkele buien. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee nu en dan vrij krachtig, 5 Bft., en het wordt 13-14°C. In het zuiden en zuidoosten kan het 15°C worden.

Dinsdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en hier en daar valt een bui. Er waait een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft., en de temperatuur is met 14 of 15°C weer een graadje hoger.

De rest van de week is het licht wisselvallig. Woensdag zijn enkele buien mogelijk, maar donderdag en vrijdag lijkt het droog te blijven met flink wat zonneschijn. Pas in het weekend stijgt de kans op regen weer. Met temperaturen van 15 tot 17°C verlopen de slotdagen van oktober zachter dan gebruikelijk en kan de winterjas weer even in de kast worden gehangen.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op neerslag neemt geleidelijk toe naar ongeveer 50%. De kans op temperaturen beneden normaal stijgt naar 40%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 2733