Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 28 februari 2024

Op de droogste plek van de Verenigde Staten heeft zich na hevige regenval een meer gevormd. Nu kun je midden in de woestijn genieten van watersport.

Death Valley National Park in het westen van de Verenigde Staten staat vooral bekend om de hitte en droogte. Bezoekers krijgen actueel echter een heel ander beeld te zien.

Watersporters genieten van een tour over Lake Manly in Death Valley.

Watersporters genieten van een tour over Lake Manly in Death Valley.

Na de hevige regenval van de afgelopen weken heeft zich midden in de zogenaamde Valley of Death een meer gevormd. Veel watersportliefhebbers maakten gebruik van de zeldzame mogelijkheid om een rondje te maken op een sup board of kajak.

Waar nu een meer ligt, bevindt zich meestal een droge zoutpan. - © Dennis Oswald.

Waar nu een meer ligt, bevindt zich meestal een droge zoutpan. - © Dennis Oswald.

In het Badwater Basin, het laagste punt in de VS op 85,5 meter onder zeeniveau, had het regenwater zich verzameld en ontstond er een meer.

De parkdirectie gaat ervan uit dat het tot en met april mogelijk is om Lake Manly te bezoeken. De verdampingssnelheid in Death Valley is echter zeer hoog en het water zal weer snel verdwijnen.

Death Valley National Park in de Mojave-woestijn in Californië staat bekend om zijn extreme klimaat.
In 1849 trokken twee groepen reizigers westwaarts de vallei binnen.
Badwater Basin is een van de hoogtepunten van het park. Met 86 meter onder zeeniveau is dit het laagste punt van de VS.
Een ander hoogtepunt is Zabriskie Point. Het ligt iets boven de vallei en is gemakkelijk met de auto te bereiken.
De rotsformaties zijn sedimenten van het voormalige Zabriskie-meer.
Met gemiddeld slechts 27 liter regen per vierkante meter per jaar is Death Valley de droogste plaats in Noord-Amerika.
In de zomermaanden is het zo heet in Death Valley dat wandelingen of activiteiten om veiligheidsredenen volledig vermeden moeten worden.
Er zijn talloze duinen in Death Valley. De bekendste en gemakkelijkst bereikbare zijn de Mesquite Dunes bij Stovepipe Wells. - © Dennis Oswald
Als er een harde wind staat, vliegt het zand de hele vallei in. De zichtbaarheid van de omliggende bergen neemt soms aanzienlijk af. - © Dennis Oswald

Death Valley National Park in de Mojave-woestijn in Californië staat bekend om zijn extreme klimaat. De hoogste luchttemperatuur ooit gemeten waar dan ook ter wereld lag daar op 56,7 graden. Onze weerfotograaf Dennis Oswald heeft de charme van deze bijzondere plek vastgelegd in een paar foto’s. - © Dennis Oswald

Tropische storm Hilary had het meer in augustus 2023 al gevormd door hevige regenval. In die tijd waren echter talloze wegen volledig verwoest door overstromingen, waardoor het park enkele weken gesloten moest zijn voor bezoekers.

Bron: weerenradar.nl