Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 04-12-2021

Vorig weekend viel vooral in Gelderland en Brabant de eerste (natte) sneeuw van het winterseizoen en lokaal werd het zelfs wit. Begin volgende week zou het wel eens op grotere schaal tot (smeltende) sneeuw kunnen komen. Vooral maandagavond en in de nacht naar woensdag tonen veel modellen winterse neerslag en lokaal wordt het even wit.

Vorige winter kwam het pas op 29 december voor het eerst tot een lokale witte wereld. Dat is dit jaar wel anders, zo kwam het op 27 november al tot een sneeuwdekje van 3 centimeter op de Veluwe en dat is zowaar iets vroeger dan gemiddeld. Ook de komende paar dagen zijn er kansen genoeg op winterse neerslag. Komende nacht kan er in het uiterste noordoosten (natte) sneeuw vallen. Op maandagavond en in de nacht naar woensdag kan het op grotere schaal sneeuwen en de sneeuw kan vooral in het oosten even blijven liggen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 04-12-2021

Weet je nog, die gigantische bosbranden in Californië? De wijnoogst heeft er zwaar onder geleden. Dan maak je er toch wodka van!

In Amerika kent men het spreekwoord: When life gives you lemons, make lemonade. Het betekent iets als ‘roeien met de riemen die je hebt’, je aanpassen aan de omstandigheden die je voorgeschoteld krijgt. Wijnboer Nicolas Quille uit de Californische wijnstreek Napa heeft dat in elk geval begrepen: when life gives you bad grapes, make vodka!

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

02-02-2016 door Reinier van den Berg

Vandaag gaan we 30 jaar terug in de tijd. Op 1 februari 1986 begon mijn eerste werkdag voor Meteo Consult. Er is veel veranderd, maar sommige dingen zijn nog net als toen….

In 1985 werd de basis gelegd voor Meteo Consult. Harry Otten had tijdens een sabbaticaljaar in Amerika gezien, wat de kracht en de kansen zijn voor een weerbedrijf. En was vast besloten om in Nederland een eigen weerbedrijf te starten. Hij vond 3 medeoprichters, waaronder mijn broer Wim. In de loop van 1985 was Meteo Consult in de oprichtingsfase beland. Ik was mijn studie Milieuhygiëne aan de Wageningen Universiteit aan het afronden, en kon twee maanden voor het afstuderen het arbeidscontract tekenen. Dat zou op 1 februari 1986 in gaan.