Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-10-2021

In Zuid-Italië gaat in de komende dagen heel veel regen vallen. In de regio Calabrië staat code rood uitgegeven voor zeer veel neerslag en onweer. Lokaal kan hier tot en met woensdag meer dan 200 mm neerslag vallen. Ter vergelijking: dit is 2,5x zoveel als er in Nederland gemiddeld in heel oktober valt. Daarnaast is er ook code oranje voor neerslag en wind uitgegeven voor Sardinië, Sicilië en twee regio's noord van Calabrië.

Het (aanstaande) noodweer is te wijten aan een storing die zuid van Sicilië ligt. Aan de oostflank van die storing wordt een warme luchtmassa vanuit Afrika naar het noorden gestuwd. Boven de toch al vrij warme Middellandse Zee, met op vrij uitgebreide schaal nog zeewatertemperaturen van 20-23 graden, wint de luchtmassa bovendien aan vocht. Door deze samenstelling wordt de lucht onstabiel van opbouw en ontstaan stevige buien. De koudere bovenlucht, die zich boven de storing bevindt, helpt daarbij mee.

In het oosten en zuiden van Sardinië komen momenteel al enkele regen- en onweersbuien voor en ook in Sicilië liggen de eerste buien op de loer. Vanmiddag gaat het daar dan ook van tijd tot tijd stevig regenen en tegen het einde van de middag en vooral vanavond komt ook de zuidkust van het Italiaanse vaste land aan de beurt. De zwaarste onweersbuien vallen vannacht en morgen, alleen tot morgenmiddag valt er op veel plekken al ruim 80 tot lokaal meer dan 100 mm. De meeste neerslag valt in de Calabrische Apennijnen en de bergen in het oosten van Sicilië, omdat door opstuwing van de luchtmassa tegen die bergen de neerslag verder intensiveert.

Dinsdag regent het dan stevig door, maar vooral woensdag komen er ook steeds meer droge perioden voor. Desalniettemin kan er tot en met vrijdag nog af en toe een stevige regen- of onweersbui voorkomen, waardoor de totale neerslaghoeveelheden in de eerdergenoemde gebergten lokaal de 300 mm kunnen overschrijden.

Ook vrij veel wind

Buiten de neerslag, wordt er ook gewaarschuwd voor wind. Zo staat er in de kustgebieden van zowel de eilanden als het zuiden van het Italiaanse vaste land een krachtige tot harde wind, die soms aan kan trekken tot stormachtig (windkracht 8). Daarbij kunnen lokaal windstoten voorkomen rond 80 km/uur. De wind neemt dinsdag in kracht af.

Bron: weer.nl