Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-10-2021

Afgelopen nacht kwam het op Nederlands hoofdweerstation De Bilt voor het eerst dit seizoen tot vorst aan de grond, met -0,9 graden. Daarmee is de eerste officiële grondvorst van dit seizoen een feit. In het huidige klimaat is dit iets aan de late kant, gemiddeld valt de eerste vorst aan de grond op 17 oktober. Eind vorige eeuw was dit nog 6 oktober, de eerste grondvorst valt dus steeds later.

Tijdens brede opklaringen en met weinig wind is het afgelopen nacht vooral in het binnenland flink afgekoeld. Op weerstation Deelen in Gelderland koelde het af tot 0,8 graden en in Lelystad en De Bilt daalde het kwik op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter tot precies 1 graad. Ook kwam het op deze drie stations tot vorst aan de grond. Het Nederlandse hoofdweerstation De Bilt mat op 10 centimeter de laagste temperatuur, namelijk -0,9 graden, en dit gebeurde daar voor het eerst dit seizoen. Daarmee is de eerste officiële grondvorst een feit. Al eerder in deze herfst kwam het op sommige plekken tot vorst aan de grond, maar we noemen het pas ‘officieel’ als het in De Bilt plaats vindt.

In 1977 vroor het op 4 september al aan de grond. In 2014 moest worden gewacht tot 24 november, daarmee viel de eerste vorst op klomphoogte recordlaat.

Ook komende nacht lokaal grondvorst

Komende nacht klaart het vanuit het zuiden weer breed op en met ook weinig wind koelt het dan opnieuw sterk af, tot rond 1-2 graden in het binnenland, waarbij het aan de grond dan weer licht kan vriezen. De kustgebieden zijn in deze tijd van het jaar vaak nog wat minder koud, onder invloed van het nog relatief warme Noordzeewater. Al kan het boven zandgronden of in bijvoorbeeld duinpannen ook daar soms al wel veel kouder worden.

Nog geen officiële vorst

Tot de eerste officiële vorst van het seizoen is het nog niet gekomen. Daarvoor moet het op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter in De Bilt afkoelen tot onder het vriespunt en dat is dit seizoen tot nu toe nog niet gebeurd. Eerder deze maand, in de nacht van 15 op 16 oktober, gebeurde dat regionaal al wel. In Twente en in Noord-Limburg werd het toen respectievelijk -0,5 graden en -0,6 graden.

Minder koud

Na het weekend stroomt er iets zachtere lucht onze omgeving in, waardoor zowel de temperaturen overdag als ook in de nachten iets hoger gaan uitkomen. In de nacht naar maandag kan het lokaal nog flink afkoelen tot een graad of 3, de nachten daarna verlopen een stuk minder koud.

Bron: weer.nl