Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-06-2023

De meteorologische zomer is deze week van start gegaan en het weer deed lekker mee. Ok, de maximumtemperaturen zijn niet echt zomers, maar de zon schijnt veel en er valt vrijwel geen neerslag. Na een kletsnat voorjaar kruipen we nu zelfs alweer richting een periode met droogte. Het landelijke neerslagtekort is de afgelopen weken alweer tot boven gemiddeld gestegen en op dit moment zitten we op ongeveer dezelfde lijn als in 2018. En als deze droge trend doorzet, komen we zelfs in de buurt van de 5% droogste jaren in Nederland.
Deze week is er op een enkele drup motregen na verder niets gevallen en ook in het weekend is het stralend weer, met volop zonneschijn en geen neerslag. De temperaturen blijven steeds rond of net iets boven normaal uitkomen door de aanhoudende noordelijke stroming rondom het standvastige hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland.

Week 1: maandag 5 t/m zondag 11 juni

  • Weinig verandering
  • Noordoostelijke wind
  • Regionaal zomerse waarden

In deze eerste week zien we wat dat betreft geen verandering. De kern van het hoog lijkt ook nu niet van zijn plek te komen, met een uitloper tot over het zuiden van Scandinavië. Dat is wel iets noordelijker dan de afgelopen weken en omdat wij aan de zuidflank van die uitloper zitten, steekt bij ons dan eindelijk een meer noordoostelijke tot oostelijke wind op. Vanuit die hoek wordt gedurende de week droge en warme lucht aangevoerd. Vooral in het zuiden en oosten van het land kan de temperatuur daar overdag een stuk hoger mee uitkomen, met een afwijking van soms (ruim) 3 graden ten opzichte van gemiddeld voor halverwege juni. In de tweede helft van deze week kan het landinwaarts opwarmen tot een zomerse 25 graden of meer, maar met aan de kust vaak nog een wind vanaf zee is dat daar wederom frisser. De zon schijnt volop en de neerslagkansen zijn nihil. Wel blijft ook deze week het noorden van het land gevoelig voor wat bewolking vanaf de Noordzee.

Week 2: maandag 12 t/m zondag 18 juni

  • Standvastig hogedrukgebied
  • Vanuit het zuiden ook lagedrukgebieden
  • Rond of iets boven normale temperaturen

Het hogedrukgebied waar we al wekenlang mee te maken hebben, ligt ook in deze week nog in de buurt bij IJsland en we zien ook wel een lichte uitloper richting Scandinavië, maar vanuit de centrale delen van Europa rukt ook een lagedrukzone op. Deze komt vooral over Duitsland en Polen te liggen, en wij zitten aan de westflank ervan. Dat betekent echter nog steeds dat de wind bij ons vanuit noordelijke richtingen blijft waaien. Aanvankelijk vanuit noordoost en later in de week vanuit het noorden. Deze week start dus weer met iets hogere temperaturen dan normaal, maar gedurende de wind komt de temperatuur iets lager uit en dan schommelt het kwik rond de norm van 20 graden, met vooralsnog meer kans op iets hogere waarden. Het is met die noordoostelijke aanvoer eerst nog droog, maar later in week beginnen er wat signalen in de weerkaarten te komen dat er mogelijk weer eens een drup regen gaat vallen. Veel is het niet, want in zijn geheel wordt dit toch weer een drogere week dan gemiddeld.

Week 3: maandag 19 t/m zondag 25 juni

  • Luchtdruk omlaag
  • Nog wel noordelijke wind
  • Af en toe regen

In deze week bouwt de lagere luchtdruk zich verder uit over Europa en komt dan ook boven onze omgeving te liggen. De hogere luchtdruk verplaatst zich meer naar het noorden van Scandinavië. Daartussen blijft toch die noordelijke component in de wind aanwezig en dat betekent dat er qua temperatuur niet zoveel verandert. We blijven rond of iets boven het gemiddelde van 20 graden uitkomen, met vooral in de zuidoosthoek van het land weer de grootste afwijkingen omhoog. Wel weten regenzones of buien ons land soms weer te bereiken, dus dan lijkt er weer eens wat regen van betekenis te gaan vallen. Waarschijnlijk is het neerslagtekort in de weken hiervoor alweer flink opgelopen en dit zou voor wat betreft neerslag dan weer de eerste gemiddelde of ‘niet te droge’ week worden.

Week 4: maandag 26 juni t/m maandag 2 juli

  • Omslag?
  • Straalstroom boven ons hoofd
  • Westelijk aanvoer

In de laatste week van deze verwachting zien we niet meer hele duidelijke afwijkende patronen. Boven het noorden van Scandinavië is de luchtdruk nog iets hoger dan normaal en ook boven Spanje en Griekenland zien we kleine afwijkingen omhoog. In het gebied er tussenin ligt de straalstroom, met een meer westelijke aanvoer vanaf de Atlantische Oceaan. Dat betekent dat fronten ons weer af en toe weten te bereiken en er dus soms weer wat neerslag lijkt te gaan vallen. Met die noordwest- tot westelijke stroming blijft het kwik ook vrij gemiddeld of net daarboven uitkomen, maar aan het einde van de week lijkt het kwik zelfs nog even iets verder omlaag te gaan.

Conclusie:

Voorlopig verandert er dus nog weinig aan de huidige situatie. De noordelijke wind houdt in ieder geval nog een paar weken stand en dan zijn er signalen dat we heel voorzichtig naar een meer westelijke stroming gaan. Vanaf dat moment nemen ook de neerslagkansen weer iets toe, maar veel lijkt er ook de komende maand niet te gaan vallen.

Bron: weer.nl