Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 29-7-2021

Niet alleen wij in Nederland, maar ook andere gebieden in Europa hebben met af en toe zware buien te maken die ook wateroverlast veroorzaken. Zo is er in Schotland, dat dichtbij het lagedrukgebied ligt waar ook wij last van hebben, de afgelopen dagen erg veel regen gevallen. Een andere plek met plaatselijk grote wateroverlast is Noord-Italië.

Schotland wordt al een aantal dagen geteisterd door hevige regenval. Het Britse Met Office heeft woensdag een waarschuwing afgegeven voor een groot deel van het land. Naar verwachting kan er op sommige plaatsen 100 tot 120 millimeter regen gaan vallen.

Met name gebieden in het noordoosten en het centrale deel van Schotland hebben te kampen met hevige neerslag. Op sommige plekken heeft het water al voor overlast gezorgd, meldt de BBC. Verschillende straten in de stad Aberdeen zijn woensdag afgesloten na overstromingen.

Zandzakken

Kwetsbare gebieden worden goed in de gaten gehouden. Als het nodig is, zal gebruik worden gemaakt van zandzakken en sluizen om zwakke plekken te beschermen. De overheid waarschuwt inwoners voor de mogelijkheid dat gemeenschappen onbereikbaar worden door het overstromen van toegangswegen en voor het risico op stroomuitval.

Ook wordt de Schotten gevraagd goed op te letten op de weg, omdat er op sommige wegen al veel water is gevallen. Hierdoor kan het dubbel zo lang duren voor een auto tot stilstand komt, aldus transportorganisatie Scotland Transport.

Ook vandaag kunnen in Schotland nog een paar flinke buien vallen, maar vanaf morgen lijkt het een aantal dagen rustiger te blijven en kan het water weer [rustig wegstromen. Het onstuimige weer was een flinke overgang, de afgelopen weken was het in Schotland juist uitzonderlijk warm en zonnig in Schotland met temperaturen tussen de 25 en 30 graden.

Italië

Wat verder naar het zuiden is er in een deel van Noord-Italië igrote schade ontstaan na enorme regenval. De regio Lombardije, die bijzonder werd getroffen door de stortregens, wil de noodtoestand laten uitroepen voor onder meer de provincies Varese, Como en Lecco.

tweet

Ten oosten van het Lago Maggiore werden brandweerlieden opgeroepen naar tientallen plekken in Varese. Hevige regenval veroorzaakte daar aardverschuivingen en overstromingen. Beelden tonen modderstromen die auto's meesleurden en huizen binnendrongen. Verder kwam het op sommige plaatsen tot zware hagel die in de straten soms tot ophopingen leidde.

Mensen vast in hun huizen

Hulpverleners in de provincie Como waren dinsdag al ingezet bij meer dan honderd hulpoperaties. Wegen in het gebied raakten geblokkeerd en mensen zaten vast in huizen. De zware onweersbuien richtten ook schade aan in de regio's Veneto en Friuli-Venezia Giulia.

Ook voor vandaag waarschuwen de autoriteiten voor noodweer in het uiterste noorden van Lombardije, al zal het dan op minder grote schaal zijn dan voorgaande dagen. Morgen en in het weekend kunnen juist wel weer enkele zeer zware regen- en onweersbuien ontstaan. Italië bevindt zich op de grens van zeer warme lucht boven het zuidoosten van Europa en het koelere weer in Nederland en omringende landen. Die temperaturenverschillen wakkeren de buien in het noorden van Italië en zin mede een verklaring voor de daar optredende wateroverlast.

Bron: weer.nl