Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 29-09-2022

Het moeten angstige uren zijn (geweest) voor veel inwoners van de Amerikaanse staat Florida. Gisteren kwam de zware orkaan Ian met heel veel regen en windsnelheden van 220 tot 250 kilometer per uur aan land bij o.a. de westelijk kustplaatsen Fort Myers en Port Charlotte. Het kwam er op diverse plaatsen tot enorme overstromingen, door de grote neerslaghoeveelheden die in korte tijd omlaag zijn gekomen en soms metershoge golven die de kust opklapten. De ravage is enorm en circa 2,5 miljoen huishoudens in Florida zitten zonder stroom. Inmiddels trekt Ian noordoostwaarts over Florida en is de afgelopen uren boven land afgezwakt tot nog een tropische storm. Nog steeds gaat de storm echter gepaard met heel veel wind, (zeer) zware windstoten en regionaal grote neerslagsommen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 29-09-2022

Terwijl het vandaag en morgen nog rustig en overwegend droog is met flink wat zon, slaat het morgenavond helemaal om. Het gaat hard regenen en de wind wordt stormachtig op de stranden. In de kustprovincies komen morgenavond en in de nacht naar zaterdag (zeer) zware windstoten voor. Ook het weekend verloopt wisselvallig.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2022

Tot voor ongeveer 2 jaar was één van de standaard nieuwsberichten die we vanuit Australië kregen dat het er droog was, heet en dat het land door niet te stoppen natuurbranden werd getroffen. Zo’n 2 jaar geleden, tijdens de zomer van 2019/2020 groeiden de branden uit tot één van de ergste natuurrampen die er ooit op aarde is geweest. Enorme percelen brandden af, meer dan 3 miljard (vaak unieke) dieren kwamen tijdens de branden om en sommige soorten werden door de vlammen zelfs helemaal uitgeroeid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.