Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Delfzijl, 15-06-2017

In grote delen van Spanje en Portugal is het erg heet en het wordt er zelfs nog wat warmer.

De temperaturen gaan vanaf komende zaterdag in ons land behoorlijk in de lift. Zondag en maandag komt het op enkele plekken wellicht tot tropische waarden van dertig graden of meer. Vergeleken met delen van Spanje en Portugal is dat echter nog “koel” te noemen. Daar stijgt het kwik her en der zelfs tot ruim boven de veertig graden….

De extreme warmte in het zuidwesten van Europa is het gevolg van een combinatie van meerdere factoren. Een langgerekt hogedrukgebied strekt zich uit vanaf de Azoreneilanden tot over de Golf van Biskaje. Hierdoor waait in de binnenlanden van Spanje en Portugal een oost- tot noordoostenwind. De aangevoerde lucht wordt eerst over de hoge bergen van de Pyreneeën geblazen. Het gevolg is dat de lucht sterk uitdroogt en daardoor gemakkelijk opwarmt. Daarnaast vormt zich in de zuidelijke helft van het Iberisch schiereiland weinig bewolking, zodat de zon veelvuldig schijnt.

Doordat het in die regio de laatste maanden behoorlijk droog is geweest, warmt ook de bodem nog eens extra snel op. Er gaat immers minder zonne-energie verloren aan verdamping van bodemvocht.Dit alles maakt dat de kwikstanden met name in de regio Andalusië en de Algarve tot zeer hoge waarden kunnen oplopen.

Records?
Het zuiden van Spanje staat erom bekend dat het daar in de zomermaanden erg heet kan zijn. Temperaturen van veertig graden en hoger zijn daar in het verleden dan ook vaker voorgekomen.
De officieel hoogst gemeten temperatuur in Spanje ooit staat op naam van Sevilla. Daar werd op 4 juli 1994 maar liefst 47,2°C geregistreerd. Het officiële Portugese temperatuurrecord staat nog een fractie scherper met op 1 augustus 2003 in Amareleja 47,4°C. Diverse (vage) bronnen komen met nog hogere gemeten waarden in het zuidwesten van Europa, maar deze zijn niet door officiële instanties opgenomen. Vaak gaat het om weerstations van weeramateurs.

Hoewel de komende dagen in het zuiden van Spanje en Portugal veertig plussers worden verwacht, lijkt het niet tot recordwaarden te komen. Gisteren rapporteerde het Spaanse Santa Elena al 41,2°C en ook vandaag worden vergelijkbare waarden verwacht. In Portugal wordt het vandaag langs de oostgrens maximaal 38 graden. Morgen verwacht MeteoGroup dat de maximumtemperaturen uitkomen op plaatselijk 42 graden in de Algarve en zelfs 44 graden nabij Sevilla.

Italië als alternatief
Voor de meeste mensen is een temperatuur van veertig graden en meer wat teveel van het goede. Een alternatieve zonbestemming met de komende dagen ook veel zonneschijn is Italië. In de middag komen de temperaturen daar veelal uit tussen 25 (kust) en 35 graden (dieper landinwaarts). Er kan een bui vallen, maar dit is erg plaatselijk.
Wat gemakkelijker is het om gewoon in eigen land te vertoeven, want ook hier zien de verwachtingen er voor zon- en warmteliefhebbers prima uit.

Warmte in onze regio
Na een vrij koele vrijdag stroomt vanaf zaterdag steeds warmere lucht onze landsgrenzen binnen. Zaterdag wordt het van noordwest naar zuidoost 20 tot 25 graden. Vooral in de kustgebieden is het vrij zonnig. Meer landinwaarts vormen zich vrij veel stapelwolken die wat gaan uitsmeren. Vanaf zondag is het enkele dagen in het hele land zonnig. De temperaturen gaan dan verder in de lift. Zondag wordt het boven land tussen 24 en 30 graden; maandag wordt het nog een graadje warmer. Pas vanaf dinsdag wordt het wat minder warm, maar met ook dan nog veel zonneschijn blijft het voor de vakantieganger prima weer.

Bron: MeteoGroup, IPMA, ABC Sociedad.