Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

14

Volgende update: 15-08-2021 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en valt er vooral in het westen en noorden af en toe regen. In de middag breekt van het westen uit de zon soms door. In de loop van de avond neemt vooral in het noorden en westen de buiigheid toe, er is dan ook kans op onweer. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C in het noordwesten tot 24°C in het zuidoosten en oosten. De wind is overwegend zuidelijk en neemt in de loop van de middag toe naar matig, 3-4, in de westelijke kustgebieden naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Langs de westkust wordt de wind in de avond even hard, 7 Bft., en dan is er kans op windstoten tot 75 km/uur.

Komende nacht is er vrij veel bewolking en zijn er enkele buien. De meeste en zwaarste buien komen in het noorden voor en daar is er een kleine kans op onweer. De minima liggen rond 14°C. De zuidwestenwind is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft., en in het Waddengebied mogelijk hard, 7 Bft..

 

Synoptische ontwikkeling:

Aan de zuidflank van een lagedrukgebied boven Scandinavie wordt met een west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht lucht aangevoerd. Bijbehorende occlusierestanten slepen aanvankelijk nog boven het noorden van de FIR. Een vlakke ZO-NW georienteerde rug boven Nederland trekt noordoost en verlaat aan het einde van de ochtend het land. Een klein lagedrukgebied (MetOffice heeft dit laag de naam "Evert" gegeven) nabij de zuidwestkust van Engeland trekt oostwaarts, bereikt vrijdagavond de zuidelijke Noordzee en ligt aan het einde van de dag net west van Texel. De laagste kerndruk is momenteel waarschijnlijk al bereikt (zo'n 990 hPa). Het laag zal de komende dag langzaam op beginnen te vullen maar nog steeds vrij actief zijn nabij onze omgeving. In de loop van de middag en avond passeert de bijbehorende occlusie het land van zuidwest naar noordoost. Op nadering hiervan draait de stroming tijdelijk naar zuid tot zuidwest. In de nacht naar zaterdag trekt het laag verder oostwaarts en zal dan nagenoeg geheel opgevuld aan het begin van de middag Denemarken bereiken. Het ingedraaide deel van de occlusie trekt dan van west naar oost over met name de noordelijke helft van het land. Tevens bereikt een grootschalige hoogtetrog boven Engeland onze omgeving.

Een omvangrijk sturend lagedrukgebied boven Scandinavie heeft een trog in de richting van de Britse Eilanden. De trog met daarin de restanten van een frontale zone passeert later op zondag van noordwest naar zuidoost. Maandag en dinsdag zorgt een rug tijdelijk voor enige stabilisatie, daarna passeren van tijd tot tijd weer fronten en troggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Ook morgen komen er verspreid over het land buien voor, in het noorden kunnen deze buien gepaard gaan met onweer. Tussendoor schijnt vooral in de middag ook de zon. De maxima lopen uiteen van 18°C in het noordwesten tot 22°C in het zuidoosten. De west- tot zuidwestenwind neemt geleidelijk af naar zwak tot matig, 2-3, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag schijnt af en toe de zon, maar het draait ook weer om buien. Vooral in de middag zijn de buien fel en kunnen gepaard gaan met hagel, onweer en veel regenwater in korte tijd. De wind draait van zuidwest naar noordwest en is overwegend matig, 3-4 Bft.. De temperatuur stijgt naar 19°C in het westen en naar 21°C in het oosten en daarmee start augustus aan de koele kant.

Maandag schijnt af en toe de zon, maar er zijn ook wolkenvelden. Er is kans op een bui, maar veruit de meeste plaatsen houden het de hele dag droog. De westen- tot noordwestenwind is zwak tot hooguit matig en het wordt 19°C in het noorden en 21°C in het zuiden. Dinsdag neemt de buienkans weer toe, maar geregeld schijnt ook de zon. De temperatuur stijgt wederom naar 19°C tot 21°C.

De rest van de week blijft het wisselvallig zomerweer. De kans op buien neemt eerder weer toe dan af, maar tussendoor schijnt ook de zon. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 21°C tot 23°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80%) op een vrij koel weertype met elke dag enkele buien. De kans op een overgang naar een minder wisselvallig weertype bedraagt ca. 30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema