Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 29-7-2021

Sneeuw in het zuiden van Brazilië. Het zijn niet de plekken waar je het verwacht, maar nu gebeurde het dan toch. En niet zo’n beetje ook. Want behalve de bergen in het zuiden van Brazilië, waarvan de toppen wel vaker wit worden, sneeuwde het er gisteren ook in de lagere delen. Maarliefst 33 gemeenten en 13 steden kregen soms zelfs met een sneeuwstorm te maken. Dit tot grote verbazing en vaak ook vreugde van de bewoners. Veel toeristen gingen kwamen op het spektakel af.

Bij ons mag het dan zomer zijn, op het zuidelijk halfrond regeert de winter. Vooral het uiterste zuiden van Zuid-Amerika (een regio als Patagonië) heeft daar altijd volop mee te maken. Brazilië ligt alweer een stuk noordelijker en uitbraken van kou vanaf de Zuidpool dringen vrijwel niet tot het zuiden van dit immense land door. Nu dus wel. Het gaat volgens lokale media om een historische uitbraak van kou die via Uruguay met zuidelijke winden het zuiden van Brazilië heeft bereikt. De drie zuidelijke staten Santa Catarina, Rio Grande do Sul en Paraná hebben ermee te maken.

Sneeuwstorm

Sneeuw viel in alle drie de staten, niet alleen in de bergen, maar dus ook in het laagland en een aantal steden in het gebied. Het werd er mooi wit van en omdat er bovendien veel wind was, kregen bewoners van de drie regio’s af en toe de sensatie van een sneeuwstorm. De media in de drie staten legden het fenomeen maar al te graag aan hun publiek uit, waar sneeuwstormen normaal voorkomen en dat het heel bijzonder was dat het zuiden van Brazilië er nu ook mee te kampen had.

tweet

Veel nieuwsgierigen waren op het koude weer afgekomen. De hotels in het gebied zaten vol met toeristen. Ze werden niet teleurgesteld. In Santa Catarina daalde de temperatuur plaatselijk tot -7,8 graden, de laagste waarde van de afgelopen 65 jaar. In de steden waar het sneeuwde, gingen mensen massaal de straat op om de sneeuw te vieren. Er werden sneeuwpoppen gemaakt en er werden sneeuwballengevechten gehouden. Iedereen maakte foto’s en filmpjes en plaatste die op sociale media. Op andere plaatsen in het gebied werd ook ijzel waargenomen.

Komende dagen weer warmer

Het koude weer houdt vandaag nog aan waarbij een deel van de kou zelfs een stad als Rio de Janeiro kan bereiken. Daarna wordt de kou naar zee teruggedrongen en lopen de temperaturen weer snel op. Alleen in de bergen zal de sneeuw zich dan nog een tijdje weten te handhaven.

tweet

Koude zuidpool \De uitbraak van kou naar het zuiden van Brazilië past in de koude winter die het zuidpoolgebied tot nu toe beleeft. Met name op en rond het ijscontinent liggen de gemiddelde temperaturen op veel plaatsen al meerdere weken enkele graden onder normaal. Tijdens het hoogtepunt werd in het zuidpoolgebied zelfs even een temperatuur van 8 graden beneden de norm gemeten En dat in een gebied dat gedurende de wintermaanden op het Zuidelijk Halfrond toch al zo koud is.

Bron: weer.nl