Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-10-2021

De komende dagen krijgen we te maken met een stevige zuidwestenwind die zeer zachte lucht aanvoert. Op dinsdag en woensdag lopen de temperaturen op naar 17 tot 19 graden. Mogelijk wordt het in Zuid-Nederland lokaal zelfs (afgerond) 20 graden. Zonnig en droog weer wordt het daarbij echter niet. Regelmatig vallen er een paar buien en de zon komt er nauwelijks aan te pas. Aan het weerbeeld lijkt daarna niet veel te veranderen, maar vanaf donderdag wordt het waarschijnlijk wel een heel stuk frisser.

De komende dagen bepalen twee systemen op de Europese weerkaart het weerbeeld bij ons. Een hogedrukgebied - dat nu nog boven de Alpen ligt - trekt verder richting Zuidoost-Europa. Een groot lagedrukgebied - nu nog ten noorden van de Azoren - trekt tegelijkertijd naar het VK. Morgen is de wind uit zuidelijke richtingen nog zwak, maar op dinsdag en woensdag zorgt het naderende lagedrukgebied voor een aantrekkende wind. Daarmee wordt met een sneltreinvaart zeer zachte lucht helemaal vanaf de Azoren naar onze omgeving getransporteerd.

Vanaf donderdag gaat het een en ander veranderen. Het lagedrukgebied boven het VK trekt verder naar Scandinavië en ten westen van ons komt een zwakke rug van hogedruk tot stand. Daardoor draait de wind in de loop van donderdag van zuidwest naar noordwest. Daarmee komt beduidend koudere lucht onze kant op.

Heel ander gevoel

Niet alleen de temperatuur is van invloed op hoe het menselijk lichaam het weer ervaart. Naast de temperatuur zijn ook de luchtvochtigheid, windsnelheid en bewolkingsgraad van belang voor het bepalen van de gevoelstemperatuur. Bovendien hangen deze variabelen ook nog van elkaar af, zo heeft de windsnelheid een grotere invloed bij lagere temperaturen. Op woensdag wordt het maximaal zo'n 18 graden in combinatie met vochtige lucht (relatieve luchtvochtigheid van ruim 80%), veel wind (windkracht 5) en bewolkte, wisselvallige weersomstandigheden. Daarmee komt de gevoelstemperatuur uit op 13 à 14 graden. Ondanks de stevige wind en het bewolkte, wisselvallige weerbeeld voelt het dus nog vrij zacht aan.

De weerkaart voor dinsdagmiddag met de aanvoer van zachte lucht uit het zuidwesten.

Donderdag is een overgangsdag met stevige buien en vooral aan de kust zware windstoten. Op vrijdag bereikt de koudste lucht ons. Tijdens buien is het dan nog maar zo'n 8 of 9 graden. In combinatie met de afwezigheid van zonneschijn, een lagere luchtvochtigheid en een stevige wind komt de gevoelstemperatuur dan uit op slechts zo'n 2 graden. Voor het gevoel is het op vrijdag dus meer dan 10 graden kouder, zeker wanneer er een bui valt.

De weerkaart voor vrijdagavond met de aanvoer van frisse lucht uit het noordwesten.

Groot temperatuurverschil, weerbeeld verandert nauwelijks

Hoewel de temperatuur tussen woensdag en vrijdag dus een flinke duik naar beneden maakt, verandert er aan het weerbeeld niet zo veel. Op woensdag vallen er regelmatig buien, is er veel bewolking en staat er een stevige wind. Ook op donderdag en vrijdag vallen er talrijke buien, staat er nog altijd behoorlijk wat wind en is de zon niet al te veel te zien. Op vrijdag kan er bij een enkele bui zelfs wat korrelhagel voorkomen en misschien ook een klap onweer. De temperatuur hogerop in de atmosfeer is dan namelijk erg laag met op 5,5 kilometer hoogte temperaturen van -25 tot -30 graden.

Ook op de langere termijn zijn er nog geen aanwijzingen voor een langere periode met droog en rustig herfstweer. De kans op neerslag is tot het einde van de maand elke dag zo'n 60 tot 70 procent. Dat neemt niet weg dat er ongetwijfeld ook drogere momenten zullen zijn met wat ruimte voor de zon. De temperaturen blijven daarbij waarschijnlijk rond normale waarden voor de tijd van het jaar liggen.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 2739