Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-9-2021

De Grand Prix Formule 1 vindt dit weekend plaats in de Russische stad Sotsji en het zou wel eens een échte regenwedstrijd kunnen worden. Het weekend verloopt namelijk behoorlijk wisselvallig in de badplaats. In de nacht naar vrijdag en zaterdagochtend kan de regen met bakken naar beneden komen, maar ook zaterdag- en zondagmiddag is de kans op buien groot. Warmer dan 20 graden wordt het niet.

Sotsji ligt aan de Zwarte Zee en de Grand Prix heeft hier in 1913, 1914 en sinds 2014 ieder jaar weer plaatsgevonden. Het is een prachtige badplaats en het is dan ook niet vreemd dat de Russische president Vladimir Poetin zijn vakantieoptrekje hier heeft staan. De Formule 1-wagens racen op het circuit Sochi Autodrom door het voormalig Olympisch dorp heen, dat in 2014 werd gebruikt voor de Winterspelen die destijds plaatsvonden.

Deze zee is in deze tijd van het jaar nog relatief warm en kan een voedingsbron zijn voor zware plensbuien. Van nazomerweer is dan ook geen sprake en dat zullen de coureurs goed merken, de kans is groot dat er water op de baan ligt.

Vrijdag valt het mee

Tijdens de eerste vrije training om 11:30 uur lokale tijd (10:30 uur Nederlandse tijd) is het waarschijnlijk droog, maar in de nacht naar vrijdag valt er behoorlijk wat regen en daardoor is de kans groot dat er nog water op de baan te vinden is. De tweede vrije training start om 15 uur en ook dan is er een afwisseling van stapelwolken, wat zon en een enkele bui. Waarschijnlijk valt de vrijdag dus mee, al kan de baan nat en glad beginnen. Het wordt vrijdag maximaal 19 graden bij een windkracht 4 uit het noorden tot noordwesten.

Zaterdag veel water en slecht zicht

Een storing trekt in de nacht naar zaterdag over Sotsji en veroorzaakt flink wat regen, mogelijk valt meer dan 40 mm. Dat zijn 4 volle emmers water per vierkante meter. Ook in de ochtend kan het nog flink plenzen en in de bergen nabij het circuit wordt zelfs flink wat sneeuw verwacht. In de middag trekt de meeste regen naar het zuidoosten weg, maar kunnen enkele buien volgen en daarbij is kans op onweer.

De zon is niet of nauwelijks te zien zaterdag en bij een matige wind die naar het oosten draait wordt het niet warmer dan hooguit 18 graden. Tijdens intensieve neerslag is het slechts een graad of 15. De derde vrije training om 12 uur zal kletsnat verlopen en waarschijnlijk valt de kwalificatie om 15 uur ook in het water. Mocht het toch droog zijn, dan zal het circuit nog steeds nat zijn. Het circuit is namelijk vlak. Door het ontbreken van hoogteverschillen blijft het water liggen en dat maakt het nemen van bochten extra moeilijk. Bovendien is het zicht slecht door al het water op de weg.

Regenrace?

Ook de zondag verloopt wisselvallig met af en toe zon, maar ook enkele buien. De verwachting tijdens de race is nog onzeker. Als de buien langstrekken zou het zomaar een heel dagdeel droog kunnen blijven met wat zon. Maar er is ook een scenario waarbij er precies tijdens de race om 15 uur een bui over het circuit trekt en dan zou het plots een regenrace kunnen worden. Al met al lijken de neerslaghoeveelheden wel mee te vallen op de zondag. De oostelijke wind neemt af en met wat zon stijgt de temperatuur tot 20 graden.

Bron: weer.nl