Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 29-7-2021

De afgelopen tijd was het op de Britse Eilanden onder invloed van een hogedrukgebied vrij zonnig en warm. Op diverse plekken kwam het kwik zelfs tot boven de tropische grens van 30 graden uit, zelfs tot in Schotland aan toe. Inmiddels is koelere lucht de Britse Eilanden aan het veroveren en op de grens van de warme en koudere lucht heeft het de afgelopen dagen flink geregeld. Vooral in delen van Schotland was het kletsnat en kwam het tot veel wateroverlast en overstromingen. Vanaf de Atlantische Oceaan trekt nu een volgend lagedrukgebied de Britse Eilanden op en omdat deze met veel wind en regen gepaard zal gaan, heeft hij een naam gekregen, namelijk storm Evert. Naar onze eigen schaatser Evert van Benthem, die twee Elfstedentochten won.

Begin van dit voorjaar, op 11 maart, kwam het in weerland tot verwarring. Een lagedrukgebied zou ons en de landen om ons heen zeer onstuimig weer brengen, met zware windstoten tot 110 km/uur en een westerstorm aan de kust. Er werd in de media al snel gesproken over storm Evert, want dit zou de naam worden van de eerstvolgende storm boven ons deel van Europa, maar deze storm kreeg uiteindelijk helemaal geen naam.

In maart toch geen Evert

Sinds 3 jaar regelen we de namen voor stormen in samenwerking met Met Office en Met Eireann, de Britse en Ierse meteorologische dienst. De bedoeling van dat namensysteem is om meer duidelijkheid en consistentie te scheppen, zodat mensen beter weten waar ze aan toe zijn. Van tevoren wordt voor elke letter een naam gekozen, alle deelnemende landen mogen een aantal namen indienen. De naam Evert komt uit Nederlandse koker, naar schaatser Evert van Benthem. En het kwam op die 11e maart bij ons toch echt tot een storm; een uurgemiddelde windkracht 9. We hadden zelfs even windkracht 10 op de Houtribdijk. Maar omdat het bij onze buurlanden juist heel erg mee viel voor wat betreft de wind was de depressie nog naamloos toen hij bij ons aankwam. En dat bleef hij. Toen geen Evert dus!

Alsnog storm Evert

En nu is ie er dan toch... Na storm Hector in 2018, en Francis en Ellen in 2020 is het nu dus beurt aan de vierde genaamde storm Evert. De Britse weerdienst heeft de komende storm vanmiddag deze naam gegeven, omdat hij potentieel gevaarlijk kan worden op de Britse Eilanden, met name voor mensen die aan het reizen of aan het kamperen zijn.

Regen en (zware) wind(stoten)

Evert ligt momenteel al deels boven het zuiden van Ierland en Wales en trekt gedurende de avond oostwaarts. Tegelijkertijd neemt de storm dan nog iets verder toe in kracht en gaat dan boven het zuiden en westen van Engeland gepaard met veel regen en veel wind. Ook kunnen er langs de gehele zuidelijke kustlijn van Wales en Engeland zware windstoten voorkomen. Morgen trekt het geheel verder richting ons land, maar blijft het ook in Engeland nog onstuimig en regionaal kletsnat.

Impact bij ons

In tegenstelling tot in maart zal storm Evert dit keer bij ons juist minder wind met zich meebrengen. In de loop van vrijdag gaat het wel steeds steviger waaien, vooral in de avond soms een windkracht 6 tot 7 aan de kust, en er valt gedurende de dag af en toe regen, maar vooralsnog lijkt het allemaal mee te vallen. De meeste neerslag lijkt in het westen en noordwesten te vallen en met die straffe zuidelijke wind wordt het zelfs nog iets warmer dan vandaag, lokaal 24 graden.

Bron: weer.nl