Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-9-2021

Het is al sinds zondag aan de gang, maar komend weekend bereikt het WK wielrennen de apotheose. Wat voor weer wordt het in de Vlaamse heuvels?

Vlaanderen – voor velen toch het Mekka van de wielersport – is dit jaar het strijdtoneel waaruit de nieuwe wereldkampioenen tevoorschijn zullen komen. Het weer in België is vaak heel vergelijkbaar met dat bij ons. Als twee relatief kleine landjes hebben we meestal met dezelfde weersystemen te maken. Toch zijn er vaak (detail)verschillen. Aangezien de weersomstandigheden in de wielersport een groot stempel kunnen drukken op het wedstrijdverloop, kijken we dus even goed naar de details bij onze zuiderburen voor komend weekend.

Rondjes Leuven

De start is in het centrum van Antwerpen. Er volgt eerst een vlakke tocht in de richting van Leuven. In de omgeving van Leuven zijn vervolgens twee flinke ronden uitgestippeld, die de renners meerdere keren rijden. Er zitten verschillende klimmetjes in, waardoor de heren in totaal 42 keer heuvelop moeten. De finish ligt in de stad Leuven. De dames rijden de wegwedstrijd op zaterdag en bereiken de finish na bijna 160 kilometer. De heren rijden op de zondag iets meer rondjes, en komen dan aan 268 kilometer.

De dames starten zaterdag tegen 12.25 uur, de heren op zondag om 10.25 uur. Voor beide dagen wordt de finish rond 17.00 uur verwacht. Vooral het weer in de middagen is dus relevant voor de wedstrijden.

Zaterdag

Over de zaterdagmiddag kunnen we eigenlijk kort zijn: het ziet er prachtig uit. Het belooft een zonnige middag te worden, met alleen af en toe wat sluierwolken. Overal droog dus. Ook wind is er nauwelijks. Een hogedrukgebied zorgt er voor dat het zeer rustig is. De aanvoer van de lucht is zuidelijk, waardoor de temperatuur ook mooie waarden behaalt: rond Leuven zal de middagtemperatuur zo’n 22 graden zijn. De dames hebben dus bijzonder weinig te vrezen van het weer.

Zondag

Voor de mannen ziet het er ook goed uit, al komt er op zondag wel wat meer onzekerheid in de situatie. Op de weerkaarten zien we namelijk een knik in de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk). In zo’n situatie kan er op die plek nog wel eens wat onrust ontstaan in de atmosfeer. De verschillende berekeningen komen vooralsnog niet met schokkende verwachtingen. Een bandje met bewolking en een klein beetje regen lijkt nu in de nacht naar zondag over te trekken, dus daar hebben de renners niet mee te maken.

Aarzeling

Wel zien we rond het middaguur opnieuw zo’n knikje langskomen. Daardoor begint de zondagmiddag mogelijk met iets meer bewolking. Er wordt ook een aarzelend neerslagsignaal bij gegeven, maar het lijkt erop dat een eventueel buitje verder naar het oosten zal vallen. Een heel enkele drup is dus niet uit te sluiten, maar de kans dat het droog blijft is veel groter.

In de loop van de middag klaart het bovendien alweer op, en het lijkt erop dat ook de mannelijke nieuwe wereldkampioen in de zon over de finish zal komen. Bovendien is er ook zondag weinig wind. Iets meer dan zaterdag, maar waarschijnlijk niet genoeg om van invloed te zijn. De temperatuur zal, net als zaterdag, zo’n 22 graden bereiken. Al met al is het daarmee bijna ideaal fietsweer komend weekend. Prettige wedstrijd!

Bron: weer.nl