Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-01-2022

Hetzelfde koufront dat woensdag over onze omgeving trok, met daarachter koudere lucht en enkele winterse buien, botst vandaag tegen de noordzijde van de Alpenkam. Er valt nu al af en toe sneeuw, maar vooral in de oosten van Oostenrijk kunnen veel skioorden deze week nog rekenen op een flink pak verse sneeuw. Regionaal gaat daar tot en met zondag naar verwachting in totaal een halve meter verse sneeuw vallen. In de westelijke delen van het gebergte van veel minder.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-01-2022

Kunstsneeuw en ijsbanen, die kennen we intussen wel. Maar verder weet iedereen dat opmerkingen als ‘neem die zon maar mee naar Nederland’, of ‘ik ga even wat regen bestellen voor de tuin’ door niemand serieus bedoeld worden. Het zou wat zijn, als je het weer zou kunnen bestellen. Gaan we die kant ooit op?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

02-02-2016 door Reinier van den Berg

Vandaag gaan we 30 jaar terug in de tijd. Op 1 februari 1986 begon mijn eerste werkdag voor Meteo Consult. Er is veel veranderd, maar sommige dingen zijn nog net als toen….

In 1985 werd de basis gelegd voor Meteo Consult. Harry Otten had tijdens een sabbaticaljaar in Amerika gezien, wat de kracht en de kansen zijn voor een weerbedrijf. En was vast besloten om in Nederland een eigen weerbedrijf te starten. Hij vond 3 medeoprichters, waaronder mijn broer Wim. In de loop van 1985 was Meteo Consult in de oprichtingsfase beland. Ik was mijn studie Milieuhygiëne aan de Wageningen Universiteit aan het afronden, en kon twee maanden voor het afstuderen het arbeidscontract tekenen. Dat zou op 1 februari 1986 in gaan.