Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 29-02-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen en motregen. Er staat een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuiden, 5-6 Bft.. Vanmiddag is het bewolkt en zijn er perioden met regen of motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. Vanavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind uit het zuiden is matig, 3-4, aan zee eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht trekt regen van zuidwest naar noordoost over het land. Vanaf halverwege de nacht wordt het van het zuidwesten uit droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 4°C. Er staat in het begin een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig wind, 5 Bft., uit het zuiden. De wind neemt overal af naar matig, 3-4 Bft., en gaat uit een westelijke richting waaien.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland koerst naar de Noorse Zee. Bijbehorend NNO-ZZW georiënteerd warmtefront bereikt in de ochtend het westen en trekt aan de grond tergend langzaam oostwaarts. Op hoogte trekt het warmtefront sneller door, er vindt opglijding plaats. Het koufront loopt hier op in, maar doordat er overdag golfvorming plaatsvindt boven Het Kanaal passeert het koufront pas in de nacht naar vrijdag als de golf noordwest langs getrokken is. Boven de Atlantische Oceaan vindt er frontogenese plaats en diept er een laag uit ten noordwesten van Ierland. Dit laag trekt vrijdag overdag richting de Ierse Zee. Het front is dan al voor een groot deel geoccludeerd en rondom het laag gedraaid. De noord-zuid georienteerde occlusie bereikt vrijdagavond het westen.

Het aandachtsgebied bevindt zich zaterdag aan de oostzijde van een sturend (hoogte)laag boven de Britse Eilanden in een zuidelijke stroming. Een N-Z georienteerde frontale zone blijft zaterdag slepen boven ons land, maar is dan niet al te actief. Op nadering van een scherpe hoogtetrog activeert het front later op zaterdag en zondag vooral boven Frankrijk en België. Zondag snoert in het zuidelijk deel van de hoogtetrog een apart laag af boven Italië. De stroming draait op hoogte dan van zuid naar zuidoost. Het eerder genoemde front blijft hierdoor ook zondag en maandag nog min of meer NNW-ZZO georienteerd boven of in de buurt van ons land liggen alvorens westwaarts te bewegen. In de loop van volgende week ontwikkelt een hoogterug zich boven West-Europa. Aan de grond zien we dan geleidelijk een omvangrijk hogedrukgebied ontwikkelen boven Noord-Europa, waarbij de stroming duidelijk aflandig wordt en de neerslagkansen sterk afnemen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het eerst nog bewolkt met regen in het noordoosten en oosten. Verder is het droog en zijn er opklaringen, mogelijk op een bui in het noordwesten na. Aan het einde van de ochtend raakt het in Zeeland weer bewolkt. Er staat eerst nog een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten. Later gaat de wind uit het zuiden waaien en toenemen naar vrij krachtig, 5 Bft., aan zee en op het IJsselmeer. Morgenmiddag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en gaat het in het westen regenen. Het wordt ongeveer 10°C. De wind uit zuid tot zuidoost neemt toe naar matig tot vrij krachtig. 4-5 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond begint bewolkt met regen in het westen. De bewolking en regen trekken noordoostwaarts, maar geleidelijk gaat het steeds minder regenen en uiteindelijk is het overal droog. De westenwind neemt in kracht af. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag zijn verspreid over het land wat buien mogelijk. Tussen de buien door is het vaak droog en schijnt de zon af en toe. Het is raadzaam om onze regenradar in de gaten te houden als jij de deur uit moet. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt wederom 10°C tot 12°C.

Ook zondag is nog een enkele bui mogelijk, maar echt nat verloopt de dag niet. In de nieuwe week nemen de neerslagkansen af en schijnt de zon weer wat vaker. Mogelijk dat in de loop van de nieuwe week de temperatuur verder oploopt. Er bestaat zelfs een kans dat we dan richting de 15°C gaan.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70-80%) op een droog weertype. De kans op een overgang naar een wisselvalliger weertype later in de periode is ca. 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema