Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Delfzijl, 21-01-2017

Koude bovenlucht, (over) relatief warm zeewater en een depressie: de combinatie leverde in het oosten van Spanje en op Mallorca sneeuw op.

In het oosten van Spanje was afgelopen week (een pak) sneeuw gevallen. Een depressie gevuld met vrieskou op hoogte was, mede, de oorzaak. De eerstkomende dagen valt in het zuiden van Europa regionaal veel regen door een dergelijke depressie.

Uitwijkers
Doordat een hogedrukgebied in onze omgeving blijft liggen, wijken depressies/lagedrukgebieden uit naar andere gebieden, zoals naar de landen rond de Middellandse Zee. Het waren/zijn depressies met vrieskou in de bovenlucht, die mede de oorzaak waren van regionale sneeuwval en lokaal ook hagelbuien in delen van Zuid-Europa. De afgelopen dagen was het zelfs aan de Spaanse Costa's winters weer. In onder meer Alcoy, in de regio Valencia viel (18 januari) sneeuw van betekenis! Sneeuw en vooral een sneeuwdek komt daar heel weinig voor, bijzonder dus. Ondanks dat het op zo'n 600 meter ligt. Tino Company-Lopez mat 12 centimeter sneeuw. En via hem kregen we een leuk filmpje in handen:

In Ares del Maestrat, ook regio Valencia in de provincie Castellón, viel zelfs nog meer sneeuw.

IJskoude bovenlucht
Een tong ijskoude lucht op zo'n 5,5 kilometer hoogte in combinatie met zachtere lucht in de onderste laag van de atmosfeer + aanvoer via relatief warm water leidde tot een heel onstabiel luchtmengsel, zodat in het oosten van Spanje sneeuw en/of hagel kon vallen. Tot in Benidorm en op het eiland (een van de Balearen) Mallorca aan toe, ook al zo uitzonderlijk. Hier werd het -2 graden. Normaal voor januari is een graad of 17 overdag, voor de maximumtemperatuur.

De komende paar dagen blijft een hoogtedepressie vooral bij Spanje en de Balearen rondjes draaien. Het westelijk Middellandse Zeegebied zal af en toe flinke buien krijgen. Lokaal sneeuw in vooral bergen en heuvels blijft mogelijk, verder wordt regionaal erg veel regen verwacht. De computerberekeningen komen voor het westelijk deel van de Middellandse Zee, tot in het noorden van Algarije, op de proppen met lokaal meer dan 100 of zelfs 200 mm regen, als totaalsom over 5 dagen tijd. Zie de afbeelding. Daarop is te zien dat het noorden van Italië naar verwachting wel droog blijft, datzelfde geldt ook Portugal en het westelijk deel van Spanje.

Dun schaatsijs
In ons land blijft het voorlopig droog en rustig winters weer, met komende nacht (de nacht naar zondag) voorlopig voor de laatste keer regionaal matige vorst. De nachten erop zorgen wolkenvelden en aanvoer van zeelucht voor minder vorst of temperaturen om nul. Overdag blijft het sowieso licht dooien. Op lange termijn, maar pas over een kleine week, lijkt de temperatuur nog hoger uit te pakken. Schaatsliefhebbers nemen het er, op die plaatsen waar het kan of LIJKT dat het kan, in ieder geval van. Maar, massaal op het ijs blijft een hachelijke zaak... Niet voor niets gaf de schaatsbond KNSB voor de zekerheid een officiële waarschuwing af: wees voorzichtig op meren, sloten en kanalen. Toch waagde een aantal mensen het erop en bond de schaatsen onder.

Bronnen: Tino Company-Lopez, Twitter, Spaanse media, KNSB, MeteoGroup.