Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 05-02-2023

Komende week begint met een serie prachtige winterdagen: er staat weinig wind, de zon schijnt volop en de nachten zijn koud. Landinwaarts komt het hier en daar tot matige vorst (< -5°C). Wel kan 's ochtends en 's nachts (dichte) mist voorkomen.
 
We schreven er gisteren ook al over: de zon komt terug. Die verandering wordt vandaag al in gang gezet. Zo regent het deze zondagochtend lokaal nog van tijd tot tijd. Bovendien staat er een stevige noordelijke wind. Dit alles wordt veroorzaakt door een storing die over het land trok.

Hoge druk zorgt voor de omslag

Een hogedrukgebied komt vanuit het westen echter dichterbij. In een hogedrukgebied vinden dalende luchtbewegingen plaats, waardoor wolkenvorming en neerslag tegen worden gewerkt. Ook wordt de luchtdrukgradient kleiner, waardoor de wind afneemt. Het gevolg: vanmiddag klaart het al duidelijk op. De neerslag verdwijnt, de wind neemt af en de zon laat zich steeds vaker en op steeds meer plekken zien.

Vannacht: vorst en mist

Vanavond zetten de opklaringen verder door. Omdat ook de wind inmiddels verder in kracht is afgenomen, kan het rap afkoelen. De temperatuur daalt gedurende de nacht dan ook naar waarden rond het vriespunt (-2°C tot +1°C) landinwaarts. Aan de kust ligt de temperatuur met +3°C tot +4°C iets hoger en op de Wadden/langs de noordkust ligt de minimumtemperatuur nog een graadje hoger.

Morgen al meer zon

Op de plekken waar het flink afkoelt, kan ook mist ontstaan. De lucht is namelijk nog vrij vochtig. Lokaal komt het tot dichte mist met zicht onder de 200 meter. Ook morgenochtend is het hier en daar nog mistig, maar in de loop van de ochtend breekt al snel de zon door. In de zuidoostelijke helft van het land blijven mist en lage bewolking mogelijk hardnekkig, ook in de middag. Zeer lokaal zou zelfs wat motregen kunnen vallen. Met 6-9°C liggen de maxima dan nog aan de hoge kant, maar in het zuidoosten kan de temperatuur lokaal onder 5 graden blijven steken als het ochtendgrijs niet verdwijnt.

Lokaal matige vorst?

Doordat het hogedrukgebied steeds meer richting het oosten schuift, wordt de wind bij ons steeds meer zuidoostelijk. Dit betekent dat de aangevoerde lucht steeds meer een continentaal karakter krijgt en dat de lucht dus droger wordt. Voor de nacht van maandag op dinsdag betekent dit dus dat de kans op mist kleiner wordt. Uitgesloten is mist echter niet, vooral in het westen kan het lokaal nog altijd tot (dichte) mist komen.

De continentale aanvoer betekent ook dat de nacht naar dinsdag nog wat kouder gaat verlopen. In vrijwel het hele land gaat het vriezen, in het binnenland koelt het af naar -3°C tot -4°C en is heel lokaal al matige vorst mogelijk (temperatuur < -5°C).

Volop zon, ook overdag kouder

Zowel dinsdag als woensdag verlopen dan zonovergoten door de aanvoer van droge lucht en de invloed van het hogedrukgebied. Op dinsdag en woensdag komt hooguit wat sluierbewolking voor, met voorkeur voor het westen of noorden, maar ook dat stelt te weinig voor om echt een naam te hebben. De maxima liggen met 4-6°C ook duidelijk lager dan de dagen ervoor. De maximumtemperatuur ligt met deze waarden een fractie onder de klimatologische normaal.

Lokaal -7 graden?

De nacht naar woensdag lijkt de koudste nacht van de week te worden. Het gaat dan opnieuw vrijwel overal vriezen, misschien met uitzondering van de Wadden. In het binnenland gaat het op meerdere plekken matig vriezen. Als het echt compleet helder is en de wind helemaal wegvalt, is het niet uitgesloten dat ergens het oosten het kwik tot onder de -6°C zakt. Een lokale -7°C of zelfs afgeronde -8°C valt dan ook niet helemaal uit te sluiten.

Met zulke temperaturen gaat zich zeker ijs vormen, maar wordt dit op plassen en sloten niet dik genoeg om op te staan. Op ijsbanen en ondergespoten weilanden kan er halverwege de week waarschijnlijk wel geschaatst worden, zeker verder landinwaarts. Omdat de lucht zo droog is, zal het ijs ondanks de flinke dooi niet heel veel smelten.

Vanaf donderdag meer bewolking, oplopende temperaturen

Vanaf donderdag lijkt het dan gedaan te zijn met het stralende weer. Het hogedrukgebied zakt af richting het zuidoosten en neemt iets in kracht af, waardoor lagedrukgebieden en fronten iets dichterbij lijken te komen. De nacht naar donderdag verloopt waarschijnlijk nog wel helder en met weinig wind, waardoor het nog altijd op de meeste plekken gaat vriezen. Ook matige vorst in het binnenland ligt dan nog in de lijn der verwachting en het zou potentieel zelfs de koudste nacht van de week kunnen worden met regionaal -7 graden en lokaal nog iets kouder. Mocht de wind al aantrekken, dan is het minder koud.

Donderdag overdag neemt de bewolking dan toe. De precieze timing van de bewolking is onzeker, het is mogelijk dat de eerste helft van de dag het zonnetje nog flink schijnt. De dagen daarna draait de stroming meer richting het westen. Er schuiven fronten(restanten) over het land, maar omdat de luchtdruk boven het Europese continent nog altijd hoog is, lopen die fronten wel stuk. Dit wil zeggen dat de fronten waarschijnlijk niet actief genoeg zijn om (noemenswaardige) neerslag te produceren.

Het weerbeeld is vanaf donderdag waarschijnlijk dan ook overwegend droog met een afwisseling van bewolking en tussendoor soms wat zon. De temperaturen gaan zowel overdag (vanaf het weekend maxima 5-9°C) als 's nachts omhoog, al kan het in het binnenland nog altijd licht vriezen in de nachten.

Bron: weer.nl