Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-5-2021

Update: de cycloon is inmiddels aan land gekomen, met hevige regenval, golven tot circa 4 meter en zware windstoten tot 185 kilometer per uur.

De noordwestelijke kustregio’s van India maken zich op voor de komst van de extreem zware cycloon Tauktae. Met een gemiddelde snelheid van ongeveer 13 kilometer per uur trekt de cycloon langzaam noordwaarts, om later vandaag het land op te trekken. De kern van de cycloon ligt nu ongeveer 145 kilometer ten westen tot noordwesten van de grote stad Mumbai, met in de kustgebieden zware tot zeer zware regenval, veel wind en desastreuze windstoten tot soms boven 200 kilometer per uur.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-5-2021

Normaal is het weer in Nederland veranderlijk en hebben we niet lang hetzelfde. De westelijke straalstroom boven de Oceaan voert de weersystemen aan die het weer bij ons op zijn meest enkele dagen lang beïnvloeden. Daarna volgt weer iets nieuws. Hoe kan het dan dat het dit voorjaar wel ineens zo lang koud is? Zomaar meer dan 2 maanden achter elkaar?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-5-2021

Nog twee weken, dan zit de lente erop. Een lente die qua weer, met al zijn wisselvalligheid en lage temperaturen, heel anders was dan die van voorgaande jaren. Ook de laatste twee weken lijkt in dit beeld niet veel te veranderen, te beginnen met deze. Er vallen vaak buien, alleen donderdag lijkt er even wat uit te springen. Verder blijft het koel voor de tijd van het jaar.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

02-02-2016 door Reinier van den Berg

Vandaag gaan we 30 jaar terug in de tijd. Op 1 februari 1986 begon mijn eerste werkdag voor Meteo Consult. Er is veel veranderd, maar sommige dingen zijn nog net als toen….

In 1985 werd de basis gelegd voor Meteo Consult. Harry Otten had tijdens een sabbaticaljaar in Amerika gezien, wat de kracht en de kansen zijn voor een weerbedrijf. En was vast besloten om in Nederland een eigen weerbedrijf te starten. Hij vond 3 medeoprichters, waaronder mijn broer Wim. In de loop van 1985 was Meteo Consult in de oprichtingsfase beland. Ik was mijn studie Milieuhygiëne aan de Wageningen Universiteit aan het afronden, en kon twee maanden voor het afstuderen het arbeidscontract tekenen. Dat zou op 1 februari 1986 in gaan.