Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 01-03-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend valt er eerst plaatselijk nog lichte regen in het noorden en oosten. Van het westen uit volgen opklaringen. De wind is meest matig, 3-4, uit zuid tot zuidwest en neemt aan de kust en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. In het oosten komt de wind eerst nog uit zuid tot zuidoost. Vanmiddag neemt de bewolking van het zuidwesten uit verder toe. In het westen gaat het regenen, in het oosten blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het westen tot plaatselijk 12°C in het oosten. De wind uit zuid tot zuidoost is matig, 3-4 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond is het bewolkt. In het oosten blijft het meest droog, elders valt soms regen, later vooral in het zuidwesten. Er waait een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind, 5 Bft., uit zuid tot zuidoost. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht valt er vooral in het westen en midden regen. Verder naar het oosten blijft het zo goed als droog. De zuid tot zuidoostenwind is matig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig. De minimumtemperatuur loopt uiteen 6°C in het oosten tot plaatselijk 3°C in het westen.

Synoptische ontwikkeling:

Een zwak koufront boven het oosten verlaat begin van de ochtend het oosten, snel gevolgd door een zwakke en opvullende trog. De stroming wordt dan zuidwestelijk. Een laag boven de Ierse Zee beweegt langzaam naar het zuiden van Engeland, waar het zaterdagochtend aankomt. Bijbehorende noord-zuid georienteerde occlusie bereikt vanmiddag het westen. Op nadering hiervan wordt de stroming zuidelijk en neemt deze in kracht toe. De noord-zuid georienteerde occlusie komt halverwege de avond min of meer tot stilstand boven het midden doordat er boven het westen van België een zwakke golf in slaat. Deze golf trekt in de nacht van vrijdag op zaterdag langs de kust noordwaarts. Het frontale systeem trekt vervolgens in de loop van de nacht en ochtend naar het oosten. Daar blijft het zaterdag overdag enige tijd inactief slepen. In de loop van zaterdagmiddag en avond trekt een trog over de zuidelijke Noordzee noordwaarts. Boven België/Noord Frankrijk activeert de occlusie in de loop van de middag en avond.

Ons aandachtsgebied bevindt zich zondag aan de oostzijde van een sturend (hoogte)laag boven de Britse Eilanden in een zuid- tot zuidoostelijke bovenstroming. Een NNW-ZZO georienteerde frontale zone sleept boven ons land, maar is niet al te actief. Op nadering van een scherpe hoogtetrog activeert het front zondag vooral boven Zuidoost Frankrijk en de Westelijke Alpen. Zondag snoert in het zuidelijk deel van de hoogtetrog een apart laag af boven Italië. Het eerder genoemde front blijft maandag en mogelijk ook nog min of meer NNW-ZZO georienteerd boven of in de buurt van ons land liggen, omdat ons land dan in een soort zadelgebied komt te liggen. In de loop van volgende week ontwikkelt een hoogterug zich boven West-Europa. Aan de grond zien we dan geleidelijk een omvangrijk hogedrukgebied ontwikkelen boven Noord-Europa, waarbij de stroming duidelijk aflandig wordt en de neerslagkansen sterk afnemen. Wel zien we aan de zuidoostflank van de hoogterug een koude put in de periode van dinsdag tot vrijdag van de Baltische staten richting Benelux trekken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het wisselend bewolkt en overwegend droog. De wind wordt zuidelijk en is matig, 3-4, langs de westkust vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag neemt de bewolking toe. Van het zuiden uit neemt de kans op een bui toe. De zuidelijke wind is matig, 3-4 Bft., en de middagtemperatuur varieert van 9°C in het westen tot mogelijk 12°C in het oosten. Morgenavond is het bewolkt en valt er plaatselijk een bui. De zuidelijke wind neemt in de loop van de avond af naar zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is er meer bewolking aanwezig, maar veel neerslag valt er niet uit. In het oosten blijft het nagenoeg droog. In het westen kan vooral in de middag af en toe wat lichte regen vallen. Met maxima van 10°C tot lokaal 14°C langs de oostgrens wordt het nog iets zachter dan op zaterdag. Dat is ook fors hoger dan de gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Begin maart is het doorgaans een graad of 8.

Maandag is nog een lokale bui mogelijk, maar de droge momenten overheersen. Zo nu en dan breekt de zon door en de temperatuur loopt op naar 8°C op de Waddeneilanden tot 10°C of 11°C in het binnenland.

De dagen daarna blijft het vaak droog. Dinsdag kan nog wat regen vallen, maar de dagen daarna is het vaak droog en krijgt de zon steeds meer ruimte. Aan de maximumtemperatuur verandert weinig. De nachten verlopen wel kouder met minima die soms uitkomen tot rond het vriespunt. De winterjas kan dus nog niet uit.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans (70-80%) op voortzetting van het droge weertype. De kans op een overgang naar een wisselvalliger weertype later in de periode is 30-40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema