Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 18-10-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In het zuiden is het eerst nog lokaal nevelig en de wolkenvelden boven het oosten en noorden trekken de komende uren weg. Er blijft wel sluierbewolking aanwezig waar de zon aanvankelijk nog goed doorheen schijnt. Later op de dag wordt de bewolking steeds dikker en in de avond gaat het af en toe (mot)regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het noorden tot plaatselijk 17°C in Limburg. Er staat een matige zuidelijke wind, 3-4 Bft.. Aan de kust neemt de wind later toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het bewolkt en valt er af en toe lichte regen of motregen. De minimumtemperatuur wordt aan het begin van de nacht bereikt en ligt rond 11°C. Er staat een matige zuid- tot zuidwestenwind, 3-4 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

 

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen een hoog boven centraal Europa en een groot lagedrukgebied ten westen van Ierland staat er in ons aandachtsgebied een zuidwestelijke stroming. De stroming neemt in de loop van de dag in kracht toe op nadering van een N-Z georiënteerd occluderend frontaal systeem, waardoor de brede frontale zone nabij het uiterste noorden van de FIR noordwaarts weg trekt. De occlusie bereikt later op de avond het (zuid)westen van de FIR en verlaat dinsdagochtend het noordoosten. Met de occlusie komt ook al beduidend vochtigere lucht mee. Een NW-ZO georiënteerd warmtefront trekt dinsdagmiddag over het land, waarna we in nog warmere lucht komen.

Woensdag ligt ons aandachtsgebied aan de oostzijde van een grootschalige hoogtetrog in een warme sector. Waarschijnlijk in de loop van woensdag, trekt het golvende koufront langzaam van west naar oost over ons land. Daarna ontstaat er een groot hoogtelaag boven Scandinavië en passeert de grootschalige hoogtetrog ons land van donderdag op vrijdag. De stroming wordt dan tijdelijk noordwestelijk met aanvoer van koudere en onstabiele lucht. Na de passage van een hoogterug op zaterdag 23 oktober zien we een meanderende westelijke stroming met van tijd tot tijd passage van frontale systemen of troggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen begint bewolkt en komt er nevel en lokaal mist voor. Vooral in de ochtend regent of motregent het enige tijd, in de middag wordt het van het zuidwesten uit droog en klaart het wat op. De middagtemperaturen lopen uiteen van 16°C op de Wadden tot plaatselijk 20°C in het uiterste zuidwesten. De zuidwestenwind is matig, 3-4, in de kustprovincies en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, aan zee krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag wordt een bijzonder zachte dag. De maximumtemperatuur varieert van 18°C in Leeuwarden tot 20°C in Roermond. Een stralende en aangename najaarsdag wordt het echter niet. Er trekken namelijk vrij veel wolkenvelden over het land en het waait stevig. De zuidwester is vrij krachtig tot krachtig boven land, 5-6, en hard tot stormachtig aan de kust, 7 tot 8 Bft.. Daarbij zijn aan zee zware windstoten mogelijk tot 85 kilometer per uur. In het binnenland kan de wind uithalen naar ongeveer 65 kilometer per uur. De dag start op de meeste plaatsen droog, maar gedurende de ochtend neemt vanuit het westen de kans op buien toe. Ook in de middag komt het tot buien.

Donderdag is het bijzonder zachte weer voorbij. De wind draait naar het westen en later noordwesten. Dat levert temperaturen van maximaal 14-15°C op. Er trekken flink wat buien over het land en het wordt ook nog eens onstuimig. Daardoor voelt het een stuk frisser aan. Tussen de buien door is er ruimte voor de zon.

De dagen daarna wordt het nog wat frisser met maxima die tussen 10 en 13°C uitkomen. Vooral op vrijdag trekken nog geregeld buien over het land, in het weekend lijkt het meestal droog te blijven en zijn er ook zonnige perioden. Volgende week neemt de kans op buien weer toe en wordt het mogelijk een paar graden zachter.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype. De maximumtemperatuur komt waarschijnlijk rond normaal uit, de minima (ruim) boven normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 1953