Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-10-2021

De komende dagen krijgen we te maken met een stevige zuidwestenwind die zeer zachte lucht aanvoert. Op dinsdag en woensdag lopen de temperaturen op naar 17 tot 19 graden. Mogelijk wordt het in Zuid-Nederland lokaal zelfs (afgerond) 20 graden. Zonnig en droog weer wordt het daarbij echter niet. Regelmatig vallen er een paar buien en de zon komt er nauwelijks aan te pas. Aan het weerbeeld lijkt daarna niet veel te veranderen, maar vanaf donderdag wordt het waarschijnlijk wel een heel stuk frisser.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-10-2021

De zeewatertemperaturen in de Grote Oceaan hebben een grote invloed op het weer wereldwijd. De ENSO (El Nino Southern Oscillation) is een cyclus van hogere en lagere temperatuurafwijkingen van het zeewater in de Grote Oceaan. Sinds 14 oktober is er sprake van een La Nina. Bij een La Nina is het zeewater in het oostelijk equatoriaal deel van de Grote Oceaan kouder dan normaal. Daardoor staat Canada mogelijk een sneeuwrijke winter te wachten en krijgen delen van Australië waarschijnlijk te maken met meer regenval dan normaal. De invloed van een La Nina op het weer in bij ons is onzekerder.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-10-2021

Vannacht heeft het voor het eerst deze herfst op de normale waarneemhoogte van 1,5 m gevroren. Op weerstation Twenthe daalde de temperatuur afgelopen nacht tot -0,5 graden en in Ell werd het aan het begin van de ochtend met -0,6 graden nog iets kouder. In het Gelderse Hupsel daalde de temperatuur aan de grond naar -2,5 graden. De eerste vorst valt iets te vroeg, gemiddeld vriest het voor het eerst ergens in ons land op 21 oktober. Normaal telt oktober in het oosten 3 nachten met lichte vorst.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-10-2021

Dit weekend en maandag kunnen we onder invloed van een hogedrukgebied nog genieten van rustig herfstweer, met weinig wind en overwegend droge condities, maar vanaf dinsdag lijkt het weer om te slaan. Lagedrukgebieden nemen het stokje over en dan duiken we volop de herfst in, met vrijwel dagelijks regen of een paar buien en soms flink wat wind. Echt koud wordt het in eerste instantie nog niet, want dinsdag en mogelijk ook woensdag kan het in het zuiden lokaal nog 20 graden worden! Vanaf donderdag komen de maximumtemperaturen weer iets lager uit, rond een vrij normale 13 graden voor de tweede helft van oktober.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.