Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

04

Volgende update: 13-04-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het droog en vrij zonnig. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. Vanmiddag is het droog en zijn er zonnige perioden. Het wordt vrij warm met maximumtemperaturen van 15°C op de Waddeneilanden tot plaatselijk 23°C in het zuiden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, later aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond zijn er opklaringen. Aan het einde van de avond neemt in het noorden de bewolking toe en kan er op de Waddeneilanden wat lichte regen vallen. De wind komt uit een west tot zuidwestelijke richting en is boven land matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, af en toe krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht zou er eerst in het noordelijk kustgebied een enkele spat regen kunnen vallen, elders blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Ons land bevindt zich tussen een laag nabij Schotland en een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Een golvend front ligt actueel boven het noorden van de FIR, verplaatst zich zuidoostwaarts en bereikt vanavond als koufront het noordwesten van het land. Het koufront wordt kort gevolgd door een occlusie, waarachter koelere lucht het aandachtsgebied binnenstroomt. Beide fronten lijken overigens weinig actief. In de loop van zondagmiddag bouwt een Atlantisch hoog een ZW-NO georiënteerde rug op boven ons land. Het eerdergenoemde koufront blijft zondag ten zuiden van de Benelux slepen, waarbij er een golftop zondagavond en de nacht naar maandag over het zuidoosten trekt.

Een lagedrukgebied (CAD) ten noorden van Schotland verplaatst zich in de eerste helft van volgende week naar Polen en vult geleidelijk op. Aan de westflank heeft ons land te maken met een vrij koude en wisselvallige noord(west)elijke stroming. De dagen daarna neemt de invloed van hoge druk boven de Britse Eilanden toe en neemt de wisselvalligheid wat af, maar de stroming blijft noordelijk en vrij koud. Volgende week vrijdag of zaterdag trekt er waarschijnlijk nog een storing van noord naar zuid over de Noordzee, met even een opleving van de wisselvalligheid. Daarna verplaatst hoge druk boven de Britse Eilanden zich richting de Noordzee en Scandinavië, waardoor het waarschijnlijk droger en minder koud wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er zonnige perioden, maar in het zuiden kan er meer bewolking zijn. Het blijft droog. De wind uit het westen is matig, 3-4, langs de noordkust vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is er veel ruimte voor de zon, in het zuiden is er mogelijk meer bewolking. De maximumtemperaturen liggen tussen 11°C in het noorden tot 16°C in het zuiden. De wind neemt in de loop van de middag steeds verder af. Morgenavond komt er meer bewolking en kan het in het zuiden en oosten later gaan regenen. Eerst is er weinig wind. In de loop van de avond gaat de wind uit het zuidwesten waaien en wordt matig, 3-4, langs de zuidwestkust vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag trekken er talrijke buien over het land. Lokaal kunnen de buien pittig uitpakken met kans op hagel en een enkele klap onweer. Er staat een matige, 3-4, tot aan de kust mogelijk een harde westen- tot noordwestenwind, 4-7 Bft.. Het wordt 10°C tot 12°C, maar de wind zorgt ervoor dat het gevoelig kouder is. Tijdens een intensieve bui kan de gevoelstemperatuur zomaar dalen tot enkele graden boven nul. Bovendien kunnen in heel het land zware windstoten voorkomen tot circa 75 km/uur. In de kustgebieden kunnen de windstoten nog wat hoger uitpakken.

Dinsdag trekken er opnieuw flink wat buien over het land. Tussen de buien door zijn ook droge momenten waarbij de zon even schijnt, maar het wordt op veel plekken niet veel warmer dan een graad of 10. Dat is vrij koud voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken stijgt het kwik in half april naar 12 tot 16 april. De westen- tot noordwestenwind is nog steeds matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

Ook de rest van de week lijkt het erop dat de wind voornamelijk uit het noorden blijft waaien. Hierdoor blijft relatief koelere lucht worden aangevoerd wat ook goed terug te zien is aan de temperaturen. Tot en met het weekend zien we maxima die dagelijks uitkomen rond een graad of 10. Ook de nachten verlopen een stuk frisser dan de afgelopen tijd met minima van enkele graden boven nul. Mogelijk kan het in het binnenland tot grondvorst komen. De buienactiviteit neemt na dinsdag wel af, maar helemaal droog blijft het zeker niet altijd.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Hoogstwaarschijnlijk licht wisselvallig en vooral overdag te koud voor de tijd van het jaar.

Meteo Delfzijl - Geert Molema