Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 15-10-2021

Een hogedrukgebied krijgt vanaf vanmiddag steeds meer invloed op onze omgeving en dat resulteert in steeds rustiger herfstweer, ook tijdens het weekend. Het is zo goed als droog en er staat niet meer zoveel wind. Wel trekken er vrij veel wolken over het land.

Vandaag begint de dag nog regenachtig en aan de kust onstuimig wegens het overtrekken van een koufront. De bewolking en regen trekken van noordwest naar zuidoost over het land en daarachter bouwt zich een hogedrukgebied op vanuit het westen. Het Waddengebied profiteert dat als eerste van en komt al snel weer aan de achterzijde van het regengebied uit, met daar al flink wat zon en het overwegend droge weer. In de loop van de ochtend trekken de bewolking en regen via het zuidoosten het land uit, waarna de zon vanmiddag in het hele land flink de ruimte krijgt en de wind afneemt. De middagtemperaturen liggen rond normaal voor de tijd van het jaar, met zo’n 13 tot 15 graden.

Koude nacht

De opklaringen blijven ook vrijdagavond en komende nacht nog lange tijd aanwezig, maar er trekt ook een smalle strook met bewolking van noord naar zuid over het land. Daaruit kan heel lokaal weer een buitje vallen. In het zuidoosten en oosten blijft het nog lang vrij helder en vooral daar kan plaatselijk wat nevel of mist ontstaan. Ook kan het er afkoelen tot dichtbij het vriespunt en aan de grond licht vriezen. De kustprovincies zijn een stuk minder koud.

Veel wolkenvelden

Morgen – zaterdag – ligt het hogedrukgebied met zijn kern boven de Benelux en Duitsland. Wij bevinden ons aan de noordflank van het hogedrukgebied en met een westelijke wind worden daar nog wel flink wat wolkenvelden mee onze kant opgeblazen. De meeste wolken trekken over de noordelijke helft van het land, de zuidelijke helft profiteert net iets meer van de hogere luchtdruk met daar wat vaker zonneschijn. Het is zo goed als droog en er staat niet zoveel wind. Het is wel wat aan de frisse kant, met 12 tot 15 graden.

Noordwestkust een drup regen

Zondag verandert er weinig, met ook dan vrij veel bewolking en af en toe wat ruimte voor de zon. De meeste kans op zon is er wederom in het zuiden. Het hogedrukgebied beweegt zich iets meer naar het oosten, waardoor storingen vanaf de Atlantische Oceaan weer iets dichter bij ons in de buurt kunnen komen. Het blijft nog zo goed als droog, al kan er in de noordelijke en noordwestelijke kustgebieden soms al een drup regen vallen.

Lokaal 20 graden!

Na het weekend wordt het met een straffe zuidelijke wind weer een stuk warmer. Maandag ligt de middagtemperatuur al op 16 a 17 graden en dan is het ook nog droog en rustig weer. Vanaf dinsdag wordt het nog warmer, maar tegelijkertijd ook wisselvalliger. In het zuiden kan het kwik lokaal al op 20 graden uitkomen, maar het is regenachtig en ook de wind trekt weer iets aan. Ook woensdag zijn er perioden met regen en wordt het landelijk 17 tot 20 graden. Vanaf donderdag komen de temperaturen geleidelijk weer lager uit en gaan we richting de 12 graden. Het blijft ook dan herfstachtig, met af en toe regen en ook weer flink wat wind.

Bron: weer.nl