Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzij, 21-10-2021
 
We hebben een ruige nacht achter de rug. Op veel plaatsen heeft het geonweerd, kwamen zware windstoten voor en op mogelijk twee plaatsen kwam het tot windhozen: in de buurt van ’s-Heerenberg in het oosten van het land en in Barendrecht. Met name in Barendrecht is de schade groot en daar vielen ook vier gewonden.
Vooral in het westen en noorden regende het vanochtend bij de start van de dag hard. In Rotterdam en in de omgeving van IJmuiden was op dat moment al meer dan 40 millimeter regen gevallen en daar komt in de loop van vandaag nog het een en ander bij. In het zuidwesten waaide het vanochtend bovendien erg hard. In Hoek van Holland stond een noordwesterstorm en er kwamen windvlagen met snelheden tot boven 100 kilometer per uur voor. Houtribdijk en Westdorpe waren op dat moment de koplopers met windvlagen die snelheden van 106 km/u bereikten.

Klein lagedrukgebied

Het slechte weer hoort bij een klein lagedrukgebied dat de afgelopen nacht in razend tempo over ons land naar het noordoosten is getrokken. In de staart van het lagedrukgebied boven het westen van het land bevond zich aan het begin van de ochtend een aparte, kleine kern die van Zuid-Holland naar het oosten trok. Aan de zuidkant hiervan bevond zich het sterkste windveld. De verschillen aan weerszijden van de start waren enorm. Terwijl het in Hoek van Holland stormde uit het noordwesten bereikte de wind in De Bilt slechts een windkracht 2 uit het zuidwesten.

Uiteindelijk zwaait de staart met daarachter de harde wind vanochtend over het land naar het oosten. Vooral dichtbij de eerdergenoemde kern kan de wind ook landinwaarts fors uithalen, waarschijnlijk in een west-oost georiënteerde strook over het midden van het land. Daar kunnen plaatselijk windvlagen met snelheden tot 100 km/u of nog iets hoger optreden. In de hele zuidelijke helft van het land is het dan sowieso onrustig en voor het hele land geldt dat als de wind eenmaal naar west is gedraaid hij sterk vlagerig wordt. En dat blijft vervolgens dan de rest van de dag zo.

Vanmiddag buien

Ook de (soms zware) regen trekt in de loop van de ochtend naar het oosten weg en wordt gevolgd door een weerbeeld waarin de zon en buien elkaar afwisselen. De actiefste buien lijken daarbij in het noordwesten en noorden te vallen. Daar kunnen de neerslaghoeveelheden plaatselijk tot meer dan 50 millimeter oplopen. De westelijke tot noordwestelijke wind is vanmiddag boven land matig tot krachtig met vlagen tot 75 km/u, in de kustgebieden kan de wind nu en stormachtig zijn, kracht 8, met daar nog steeds windvlagen van 80 tot 90 kilometer per uur. Omdat veel koudere lucht wordt aangevoerd, is het vanmiddag met temperaturen tussen 10 en 12 graden wel gedaan.

Vanavond en de komende nacht vallen vooral in de kustgebieden nog buien, in het binnenland is het vaker droog en komen opklaringen voor. Omdat daar de wind ook wat wegvalt, kunnen de temperaturen in het zuidoosten plaatselijk tot een graad of 3 dalen. In de kustgebieden blijft het stevige doorwaaien met nog vaak een harde noordwestenwind en nog steeds kans op zware windstoten. Daar blijven de temperaturen dan ook een stukje hoger.

Ook morgen nog buien

Morgen dringen de buien vanuit de kustgebieden ook het binnenland weer in, met nog steeds lokaal onweer en ook hagel is dan mogelijk. De westelijke tot noordwestelijke wind is vooral in het Waddengebied nog lange tijd hard, in de rest van het land begint de wind vanuit het zuidwesten langzaam af te nemen. Ook morgen is de aangevoerde lucht vrij koud. Veel warmer dan 10 tot 12 graden wordt het opnieuw niet.

In het weekend komt een hogedrukgebied dichterbij en knapt het weer op. Zaterdag zijn er nog vrij veel wolkenvelden, zondag komt de zon er vaker door. Het lijkt beide dagen op de meeste plaatsen droog te blijven. Koelt het in de nachten tijdens opklaringen nog steeds behoorlijk af, overdag kan het kwik weer tot tussen 12 en 14 graden stijgen. Na het weekend lijkt het volgende week opnieuw zachter te worden, waarbij het vooral later in de week ook weer iets wisselvalliger is.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 2168