Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-10-2021

De zeewatertemperaturen in de Grote Oceaan hebben een grote invloed op het weer wereldwijd. De ENSO (El Nino Southern Oscillation) is een cyclus van hogere en lagere temperatuurafwijkingen van het zeewater in de Grote Oceaan. Sinds 14 oktober is er sprake van een La Nina. Bij een La Nina is het zeewater in het oostelijk equatoriaal deel van de Grote Oceaan kouder dan normaal. Daardoor staat Canada mogelijk een sneeuwrijke winter te wachten en krijgen delen van Australië waarschijnlijk te maken met meer regenval dan normaal. De invloed van een La Nina op het weer in bij ons is onzekerder.

Wanneer het zeewater rond de evenaar in het oostelijke deel van de Grote Oceaan warmer is dan normaal, is er sprake van een El Nino. Wanneer het zeewater in die regio juist kouder is dan normaal, spreekt men van een La Nina. Deze twee fenomenen hebben grote invloeden op het weerbeeld wereldwijd. Over het algemeen zorgt een El Nino voor een hogere temperatuur gemiddeld over de hele wereld. Zo is het warmste jaar ooit gemeten tot nu toe 2016, toen er sprake was van een zeer sterke El Nino. Jaren met een sterke La Nina, zoals 1999, 2000, 2008 en 2011 waren wereldwijd gezien juist een stuk minder warm.

87% kans op een La Nina komende winter

Volgens NOAA (het Amerikaanse instituut voor oceanen en de atmosfeer) is de kans op een La Nina komende winter 87%. De afgelopen weken is het zeewater in de betreffende regio snel afgekoeld, waardoor er nu officieel sprake is van een La Nina. Vorige winter ook al sprake was van een La Nina, waardoor er nu sprake is van een zogenaamde "dubbele-dip". Tussen beide La Nina's door was de ENSO hooguit neutraal (zeewatertemperaturen rond normaal), zonder dat er een El Nino tussen zat. Zo'n dubbele dip is overigens niet uitzonderlijk en komt wel eens vaker voor.

Twitter

Nu de kans op een La Nina tijdens de winter van 2021 - 2022 erg groot is, wordt over de hele wereld al rekening gehouden met bepaalde weerspatronen. Zo is de kans op een sneeuwrijke winter voor Canada en het noorden van de VS groter dan normaal, terwijl het in de zuidelijke staten van de VS waarschijnlijk droger dan normaal zal gaan worden. In het zuiden van Afrika worden koele en natte condities verwacht en Indonesië en het noorden van Australië krijgen waarschijnlijk ook met meer regen dan normaal te maken.

Vorige La Nina's en winterweer

De meest recente La Nina is zoals gezegd die van vorig jaar. Hoewel de winter in z'n geheel vrij zacht was, kregen we in februari te maken met een uitbraak van zeer koude lucht met zelfs een regionale koudegolf. Ook in de winters van 2017 en 2018 was er sprake van een La Nina. Die winters verliepen wat betreft de temperatuur rond normaal tot iets te zacht, met af en toe wat winterse omstandigheden.

Verder was er deze eeuw ook in de winters van 2000, 2001, 2006, 2008, 2009, 2011 en 2012 sprake van een La Nina. Sommige van deze winters verliepen in ons land aan de koude kant (zoals die van 2006, 2009 en 2011), maar de winters van 2000, 2001, 2008 en 2012 waren juist weer zachter dan normaal. Kortom, een La Nina geeft geen garantie op een koude (of zachte) winter in ons land.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 2733