Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 04-12-2021

Weet je nog, die gigantische bosbranden in Californië? De wijnoogst heeft er zwaar onder geleden. Dan maak je er toch wodka van!

In Amerika kent men het spreekwoord: When life gives you lemons, make lemonade. Het betekent iets als ‘roeien met de riemen die je hebt’, je aanpassen aan de omstandigheden die je voorgeschoteld krijgt. Wijnboer Nicolas Quille uit de Californische wijnstreek Napa heeft dat in elk geval begrepen: when life gives you bad grapes, make vodka!

Hevige bosbranden legden vorig jaar een deel van de wijngaarden van Californië in de as. We hebben er op deze website regelmatig over geschreven. Sommige wijnboeren zaten met een enorme hoeveelheid beschadigde, verlepte druiven in hun maag. De wijn die ze er nog van probeerden te maken smaakte vies, het deed denken aan as en sigaretten, vonden ze. Niet echt waar je op zit te wachten.

Asbak

Wijnboer Nicolas Quille maakte het al eerder mee. In 2017 kreeg de regio ook al te maken met branden waardoor zijn wijn naar asbak smaakte. Hij wilde voorkomen dat hij de drank nu weer door de gootsteen moest gooien, en kreeg een idee: hij liet er een andere drank van maken. De vieze wijn bleek namelijk een prima basis voor een goeie wodka.

Het bleek een gouden idee. Wodka heeft een heel ander productieproces dan wijn, vandaar dat er werd samengewerkt met een lokale distilleerderij. De wodka kreeg de toepasselijke naam ‘Smoke Point Vodka’, en alle opbrengsten gaan naar een fonds dat getroffenen van dezelfde bosbranden ondersteunt.

Barbecue

En ja, ook de wodka had een lichte rooksmaak, maar bij dit drankje past dat wél. Een expert die de wodka proefde, zei: “De textuur is erg mooi. Het is zacht. In de verte proef je een rooksmaak, alsof iemand in de buurt een barbecue aan heeft staan.” Dat klinkt al een stuk prettiger dan een asbaksmaak.

Ook in Europa?

De verwachting is dat er in de toekomst vaker en hevigere bosbranden voor gaan komen, door de steeds extremere hitte en droogte die klimaatverandering gaat brengen. Ook dichter bij huis zagen we recentelijk al flink dramatische bosbranden, zoals in Italië, Spanje en Griekenland. In Frankrijk had men eerder dit jaar te maken met een late nachtvorstperiode, waar de wijngaarden ook al onder te lijden hadden. Voor zover bekend heeft men in deze regio's nog geen toevlucht gezocht tot wodka.

Weer.nl / ANP