Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-01-2022

Na een lange periode van rustig en saai weer met vaak bewolking en meestal maar weinig dynamiek in de atmosfeer, lijken we vanaf donderdag eindelijk op een weersverandering af te stevenen. Daarbij is het niet zo dat het meteen beter wordt, maar er verandert tenminste wel iets.

We beleven misschien wel één van de saaiste winters van de laatste decennia. Met een hogedrukgebied steeds dichtbij gebeurt er maar weinig in het weer. Het is vaak bewolkt, maar met de regen valt het mee. Ook de zon laat zich maar weinig zien. Verder ligt de wind aan banden en is het vaak nevelig of zelfs mistig. Daarbij wordt ook januari een zachte maand. We stevenen af op een gemiddelde temperatuur van 5,2 graden, tegen 3,6 graden normaal.

Hogedruk vandaag nog oppermachtig

Vandaag en morgen is het hogedrukgebied bij ons nog oppermachtig. Het is en blijft dan ook bewolkt met slechts hier en daar wat motregen. Ligt de as van het hogedrukgebied vandaag nog over ons land en is er dus maar weinig wind, morgen trekt het hogedrukgebied wat naar het zuiden en steekt bij ons een geleidelijke toenemende zuidwestenwind op. Verder is het met temperaturen die van zuid naar noord tussen 3 en 7 graden uitkomen ook al iets zachter dan vandaag.

In de loop van donderdag trekt een gebied met wat lichte regen over het land naar het zuiden, in de middag in het midden en noorden ook nog even gevolgd door enkele perioden met zon. Daar zijn we de grijzigheid dan even kwijt. Vooral in de ochtend kan het fiks waaien, in de middag wordt het weer een tikkeltje rustiger. Met temperaturen tussen 6 en 9 graden is het relatief zacht. Vrijdag is een tussendag met een afwisseling van wolken en zon en maxima rond 8 graden.

Storingen kunnen ons makkelijker bereiken

In het weekend merken we nog steeds dat storingen onze omgeving makkelijker dan voorheen kunnen bereiken. Vooral zaterdag passeren een paar gebiedjes met regen en motregen en waait het opnieuw flink, aan de noordkust misschien wel even stormachtig windkracht 8. Zondag neemt de wind geleidelijk af en lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven. Wordt het zaterdag 10 of 11 graden, zondag komen de temperaturen net een tikkeltje lager uit.

Begin volgende week lijkt het veel dynamischere weer aan te houden. Maandag komt vanuit het westen een volgend lagedrukgebied op Nederland af. Over de exacte koers ervan verschillen de diverse rekenmodellen nog van inzicht en daarvan zal afhangen of we juist met veel wind of met een bak aan neerslag te maken krijgen. Achter deze storing draait de wind naar het noordwesten en stroomt via de Noordzee koudere lucht onze omgeving binnen. Die ontwikkeling zou in een aantal winterse buien kunnen uitmonden, afgewisseld door perioden met zon en dit alles bij een stevige noordwestenwind. Hierbij wordt het niet meer warmer dan 5 of 6 graden.

Niet beter, maar eindelijk wel ander weer

Zoals gezegd, betekent de weersverandering die op til lijkt niet meteen een overgang naar mooi weer. Maar alles is beter dan het saaie en grijze weer dat we de afgelopen weken al zo vaak hebben gehad. Eindelijk gaat de bezem door de atmosfeer en komt er, tussen de storingen die passeren door, ook weer eens ruimte voor de zon. Want die hebben we veel te lang moeten missen.

Bron: weer.nl