Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 1-12-2021

De Zuidpool beleefde het afgelopen winterhalfjaar zijn koudste zes maanden sinds het begin van de metingen, in Brazilië valt de koffieoogst tegen door het koude weer daar en ook in het Noordpoolgebied is het nu, aan het begin van de meteorologische winter op het Noordelijk Halfrond, even wat kouder dan normaal. En het is er al zo koud.

In een periode waarin het normaalgesproken warmterecords regent, is het wel even verfrissend om het ook weer eens over kouder weer te kunnen hebben. Niet dat er zomaar ineens iets bijzonders aan de hand is, in de wereld als geheel is het ‘gewoon’ warmer dan normaal, door hoge temperaturen in de VS, het zuiden van Canada, Groenland, de Sahara, het Midden-Oosten en grote delen van Zuid-Azië en Australië. Maar toch, Alaska, Scandinavië, het poolgebied ten oosten van Spitsbergen, de noordelijke delen van Siberië en dus een flink deel van Zuid-Amerika staan als blauwe gebieden op de kaart en dat is de laatste tijd weleens anders geweest.

Bij Groenland en in Canada minder zeeijs

In het Noordpoolgebied is het verschil met normaal nu tussen anderhalf en twee graden. Je ziet het in de ijsbedekking terug. Op de Noordelijke IJszee zijn er alleen aan de Europese kant – relatief kleine – tekorten. Aan de andere kant, tussen Alaska en Siberië, is er nu zelfs meer zeeijs dan normaal in deze tijd van het jaar. De grootste tekorten treffen we ten westen van Groenland en op de Canadese Hudson Bay aan. In dat laatste gebied hebben de boven normale temperaturen er juist voor gezorgd dat de vorming van ijs nog moet beginnen. Terwijl normaal de helft al bijna dicht zit.

Kijk je naar de verwachtingen voor de komende 10 dagen, dan zie je dat Scandinavië, geheel Siberië (met uitzondering van de zuidrand) en eindelijk ook Canada koud zijn of worden, In het poolgebied gaan de temperaturen juist omhoog naar waarden tussen 1 en 3 graden boven normaal. Groenland blijft relatief warm en in Canada springt de Hudson Bay er ook als een relatief warm gebied uit, maar dat komt doordat daar nog het in deze tijd van het jaar gebruikelijke zeeijs mist. Met de kou die er in Canada aan zit te komen, zal in die situatie geleidelijk wel verbetering komen.

Wordt het bij ons winter?

En hoe gaat het bij ons verder? De nieuwe serie aan berekeningen van de ochtend is weer binnen en nog steeds is voor de komende week niet veel veranderd in de onzekerheid, die we iedere keer weer op de weerkaarten terugvinden. Daar waar het Europese model er een koude berekening uitgooide, met in Nederland vanaf maandag koud weer, zijn andere berekeningen zachter. In de nachten kan het volgens de Europese kaarten in de periode vanaf maandag licht vriezen, overdag komt de temperatuur maar een paar graden boven nul en op woensdag zou het zelfs vanuit het zuiden een tijdje kunnen sneeuwen, als zachtere lucht vanuit die hoek het probeert. Dit keer mislukt de aanval, waarna het in de tweede helft van de week zelfs nog wat kouder zou kunnen worden, als een naar noordoost draaiende wind vorstlucht uit Scandinavië aanvoert.

Van de andere modellen zijn de berekeningen van het Engelse en het Duitse zachter dan die van het Europese model, vooral omdat zij de aanval van de zachtere lucht op dinsdag en woensdag wel laten slagen. Deze optie is in de pluim van het Europese model overigens ook duidelijk terug te vinden. Het Amerikaanse model zit overal een beetje tussenin, maar is in zijn berekeningen op de achtergrond weer de zachtste van allemaal. Overigens is dat wel vaker het geval.

Een eerste test voor de winter

Alles op een rij zettend worden de weersontwikkelingen van aanstaande dinsdag en woensdag dus een eerste interessant moment in deze nog maar net begonnen winter. Weet het koudere weer dan een vuist te maken en blijft de zachtere lucht vanuit het zuiden op afstand, of is de eerste aanval op de zich nog ontplooiende winter meteen ook raak? Een antwoord op die vraag is nu nog niet te geven. Voor kouder weer biedt de Europese berekening de meeste aanknopingspunten en de Amerikaanse berekening wellicht de minste. Maar zeker ook in het pakket aan berekeningen van het ECMWF is het nog geen gelopen koers. We zullen dus nog even af moeten wachten.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 5803