Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 29-09-2022

Het moeten angstige uren zijn (geweest) voor veel inwoners van de Amerikaanse staat Florida. Gisteren kwam de zware orkaan Ian met heel veel regen en windsnelheden van 220 tot 250 kilometer per uur aan land bij o.a. de westelijk kustplaatsen Fort Myers en Port Charlotte. Het kwam er op diverse plaatsen tot enorme overstromingen, door de grote neerslaghoeveelheden die in korte tijd omlaag zijn gekomen en soms metershoge golven die de kust opklapten. De ravage is enorm en circa 2,5 miljoen huishoudens in Florida zitten zonder stroom. Inmiddels trekt Ian noordoostwaarts over Florida en is de afgelopen uren boven land afgezwakt tot nog een tropische storm. Nog steeds gaat de storm echter gepaard met heel veel wind, (zeer) zware windstoten en regionaal grote neerslagsommen.
video

Later vandaag trekt Ian naar verwachting via het noordoosten van Florida de Atlantische Oceaan weer op, maar tot die tijd kampt een groot deel van de Amerikaanse staat nog met heel zwaar weer. De kern van Ian trekt ruim ten zuiden van de grote stad Orlando langs, maar omdat de zwaarste neerslagzones en windvelden ten noorden van de kern zitten, krijgt deze stad ook de volle laag. Het regengebied strekt zich vanmiddag uit van Orlando tot Daytona Beach en zelfs het veel noordelijker gelegen Jacksonville. Ook daar gelden momenteel nog waarschuwingen voor mogelijke overstromingen en een gevaarlijke wind die af en toe nog ruim 100 kilometer per uur bereikt. De windstoten zijn regionaal nog zwaarder.

De Atlantische Oceaan op

De kern schuift de komende uren via het kustgebied tussen Daytona Beach en Palm Bay de oceaan op en lijkt dan niet meteen weer vol in kracht toe te nemen. Het water van de Atlantische Oceaan is daar namelijk veel minder warm het water van de Golf van Mexico. Alsnog blijft Ian ook daar een tropische storm, met aanhoudend gemiddelde windsnelheden van 100 km/uur.

Amerikaanse zuidoostkust

Hoewel de kern van de storm dan weer tijdelijk boven het open water van de Atlantische Oceaan raast, weten de enorme regengebieden en windvelden die om de kern van de storm draaien het zuidoosten van de Verenigde Staten nog wel te bereiken. Vooral het noordoosten van Florida en delen van de staat Georgia blijven nog gevoelig voor de regen en wind.

Opnieuw aan land

Ook de kust van de staten North- en South-Carolina krijgt een flinke vlaag mee. Sterker nog, in de loop van vrijdag trekt de storm via South Carolina het vasteland van de Verenigde Staten weer in. Naar verwachting is er dan nog steeds sprake van een tropische storm. Pas een dag later, boven het westelijke deel van de staat North Carolina zwakt het geheel verder af en verdwijnt vervolgens van de weerkaarten.

Ian is enorme orkaan

Omdat het allemaal nog aan het gebeuren is, kan er nog geen duidelijk beeld van de hele situatie worden gemaakt. Feit is dat, net als eerder op Cuba, veel regio’s in Florida onder water staan en dat er enorm veel schade is. Hoewel de staat Florida wel vaker te maken heeft met tropische stormen en orkanen, was Ian er eentje van een ander formaat. De orkaan groeide snel en had ten opzichte van eerdere orkanen en tropische stormen die over Florida trokken een immens groot regengebied en windveld bij zich.

Waarschuwingen

Vooral in het noorden van Florida en langs de Amerikaanse zuidoostkust gelden nog steeds waarschuwingen voor zware regenval, mogelijke overstromingen en een desastreuze wind.

Bron: weer.nl