Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 23-04-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er zijn flinke perioden met zon, maar vooral in het noorden, midden en oosten drijven ook enkele wolkenvelden over. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 10°C in het Waddengebied tot plaatselijk 15°C in het zuiden, bij een zwakke tot matige noordelijke wind, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht zijn er vooral in het noorden wolkenvelden, elders is er wat sluierbewolking aanwezig. Opnieuw kan een mistbank ontstaan. De wind varieert van noordwest in het noorden naar noordoost in het zuiden en is overwegend zwak, 1-2 Bft.. De minimumtemperatuur ligt in opklaringen plaatselijk rond -2°C, onder bewolking wordt het een graad of 4.

Synoptische ontwikkeling:

Aan de oostflank van een hogedrukgebied boven de Britse oostkust staat er in onze omgeving een noordelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht. Vandaag komt het zwaartepunt van het hoog tijdelijk boven de zuidelijke Noordzee te liggen. Aan de noordflank ervan stroomt dan iets minder droge lucht de Noordzee op. Ook krijgt de lucht vanwege de lagere windsnelheid wat meer tijd om vocht op te pikken boven de Noordzee. Een zeer zwak ZO-NW georiënteerd koufront bereikt vrijdagavond het noorden van de FIR, trekt verder zuidwaarts en bereikt zaterdagochtend het noorden van het land. In de nacht naar zondag verlaat dit koufront het land.

Een hoogterug ligt zaterdag ten noordwesten van de Britse Eilanden met aan de grond een hoog boven de Noorse Zee en het westelijke deel van de Noordzee. Boven Noordoost-Europa ligt een (hoogte)laag. Vanaf maandag komt om de hoogterug heen een kleinschalig (hoogte)laagje vanaf IJsland via de Noordzee dichterbij en trekt dinsdag/woensdag via de zuidelijke Noordzee naar Frankrijk. Het hoogtelaag boven Noordoost-Europa krijgt dan steeds meer een trog richting de Britse Eilanden en het hoog wordt naar de Atlantische Oceaan verdreven. De hoogtestroming wordt daardoor geleidelijk meer westelijk. In de tweede helft van volgende week zien we in de hoogtetrog een afsnoering ten noordwesten van Portugal, waardoor de stroming zuidwest wordt. In de eerste dagen van mei zien we in de meeste oplossingen een meanderende westelijke stroming. Aan het einde van de periode zien we in een aantal oplossingen een hoogterug opbouwen boven onze omgeving, maar dit scenario is nu nog niet erg waarschijnlijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag lost een eventuele mistbank snel op. Er zijn verspreid over het land wolkenvelden maar ook perioden met zon. In de ochtend kan er in het noorden en oosten plaatselijk wat lichte motregen vallen. De wind wordt noord tot noordoost en neemt toe naar matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind later vrij krachtig, 5 Bft.. De middagtemperaturen lopen uiteen van 9°C in het uiterste noorden tot lokaal 14°C in het uiterste zuidwesten. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het prima weer voor klusjes in de tuin. Zon en wolken wisselen elkaar namelijk af en het wordt 9°C in het noorden tot 12 in het zuiden. De zuidelijke provincies krijgen naast de hoogste temperaturen ook de meeste zon. De wind is matig, 3-4 Bft., en komt uit het noorden.

Maandag verandert het weerbeeld nauwelijks. Er is een mix van zon en wolken, met daarbij de meeste zon voor het zuiden. De maxima komen uit op 10°C in het noorden tot 13 in het zuiden en het blijft waarschijnlijk droog.

De dagen daarna blijft de wind in de noordhoek en dat betekent dat het vrij koude weer voor de tijd van het jaar aanhoudt. Het wordt 10-14°C. Daarbij zijn er zonnige perioden en blijft het meestal droog. In de loop van de week neemt de kans op een enkele bui toe.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op temperaturen beneden het langjarig gemiddelde neemt geleidelijk af naar 50-60%. De dagelijkse neerslagkans neemt daarbij geleidelijk toe naar 40-70%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema