Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 30-12-2016 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vooral in het westen en midden komt er vanmorgen op veel plaatsen (dichte) mist voor. Hier en daar valt uit de mist en lage bewolking lichte motsneeuw. Het vriest vanochtend, met uitzondering van het uiterste noordwesten, licht tot matig en zeer lokaal kan gladheid optreden. Overdag schijnt vooral in het zuidoosten en oosten de zon. De rest van het land houdt veel laaghangende bewolking en nevel of mist. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het noordwestelijk kustgebied en in de zon in het oosten van het land, 2 graden in het noordoosten en tot rond het vriespunt in gebieden met mist en bewolking. Er staat een zwakke tot matige, 2-3 Bft., in het Waddengebied soms een vrij krachtige wind, 5 Bft., uit zuid tot zuidwest. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht is het bewolkt en nevelig met in het westen en noorden mogelijk mist. Lokaal kan er wat motregen of motsneeuw vallen. In het zuidoosten zijn er eerst nog opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -4 graden in het zuidoosten tot +6 graden langs de noordwestkust. Er staat een zwakke tot matige, 2-3 Bft., langs de kust soms vrij krachtige wind, 5 Bft., uit zuid tot zuidwest.

Synoptische ontwikkeling:

Het hogedrukgebied ligt gedurende de verwachtingsperiode boven centraal Europa. De stroming is aanvankelijk nog zuidelijk maar wordt geleidelijk zuidwest en neemt iets in kracht toe. De aangevoerde lucht is onder een subsidentie-inversie rond 1000 vt met name in de westelijke helft nog erg vochtig. Boven Engeland en de Noordzee bevinden zich enkele zwakke barokliene bandjes die in de loop van vandaag NO-ZW georienteerd over de Noordzee en ook deels over het noordwesten en noorden van het land komen te liggen. De zachtere en vochtigere lucht die met deze barokliene bandjes meegevoerd wordt gaat opglijden tegen de koudere lucht boven land, die zich niet makkelijk laat verdrijven. Zaterdag draait de stroming naar zuidwest tot west en neemt iets in kracht toe.

Een hoog boven centraal Europa verliest langzaam grip op het weer in ons aandachtsgebied. Het trekt langzaam zuidwaarts, waardoor een eerste frontaal systeem in de loop van Nieuwjaarsdag van het noordwesten uit passeert. Daarna komen we in een noordwestelijke stroming tussen een krachtig hoog ten westen van Ierland en lagedruk boven Scandinavie. In de noordwestelijke stroming trekt dinsdag 3 januari een actieve randstoring over het zuiden van Scandinavie, met boven de zee tijdelijk flink wat wind. Daarna blijft er sprak van een west tot noordwestelijke hoogtestroming, die wel steeds meer gaat golven. Op donderdag 5 januari diept aan de voorzijde van een hoogtetrog een storing fors uit (rapid cyclogenesis). Het laag trekt dan via de noordelijke Noordzee naar Scandinavie, waarna er bij ons in het weekeinde van 7/8 januari een noordelijke stroming vanaf hoge breedten ontstaat.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag blijft het bewolkt en nevelig met soms wat lichte motregen, in Limburg kan eerst nog even de zon schijnen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +3 graden in het zuidoosten, 5 graden in het noordoosten en tot +8 graden in het noordwesten. De wind blijft overwegend matig, 3-4 Bft., uit zuid tot zuidwest. Het weercijfer komt tot een 5.

In de avond raakt het ook in het zuidoosten overwegend bewolkt. Tijdens de jaarwisseling is het 4-6 graden in het noordwesten en 1-3 graden in het zuidoosten. Door een matige wind ligt de gevoelstemperatuur in het binnenland onder nul. Zeker als er een beetje motregen valt is het voor het gevoel best koud.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het overwegend grijs met af en toe een beetje motregen. Alleen in het zuidoosten is het droog. Het wordt 5-7 graden het noorden en westen en 3-4 graden in het zuidoosten. In de middag neemt de regen in het noorden en westen toe en richting de avond gaat het ook in het zuidoosten regenen.

Maandag zijn er naast wolkenvelden in het noorden en westen ook perioden met zon en daarbij wordt het 5 tot 7 graden. In het zuidoosten is het overwegend grijs en wordt het een graad of 4. Er staat een matige noordwestenwind en op een enkele plek kan een lichte bui ontstaan.

De dagen daarna gaat de temperatuur een paar graden omhoog. Er zijn veel wolkenvelden met soms een beetje regen. Later in de week wordt het wisselvalliger en vanaf het weekend gaat de temperatuur geleidelijk omlaag.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk 70-80% kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde. In de loop van de periode toenemende kans (rond 60%) op overgang naar een droog en kouder weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.