Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Tijdens de enigszins heïge nacht was gisteravond om 21:05 de enigszins door de bijschaduw van de Aarde verduisterde Volle Maan zeer duidelijk te zien. De sterren waren amper waar te nemen, terwijl toch de Maan dicht bij de Pleiaden stond in het sterrenbeeld Stier. De Zon, de Aarde en de Maan stonden nu op één rechte lijn in de ruimte.    De planeet Mercurius bevond zich nog te dicht bij de Zon en is pas vanaf 22 september weer te zien ’s ochtends, voor de opkomst van de Zon en laag in het oosten in het sterrenbeeld Maagd. Venus staat nog steeds ’s avonds laag boven de horizon in het westen en komt steeds dichter bij de Zon. Misschien is het duidelijker om met een verrekijker te kijken. Ook in die richting zijn Mars en Saturnus ’s avonds nog steeds laag boven de horizon te zien.  De heldere planeet Jupiter bevindt zich momenteel te dicht bij de Zon en is daarom niet waarneembaar. Gedurende de maand september zijn er niet veel meteoren te zien. Wel is er een aantal meldingen van toevallige sporadische meteoren binnengekomen die op de website zullen worden vermeld. Kometen zijn momenteel niet waarneembaar.

HET RUIMTEWEER  (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp,  Bz,  p+, vsw )
De activiteit van de Zon gaat nu duidelijk met sprongen naar het komende minimum dat zo ongeveer in het jaar 2019 wordt verwacht. Het aantal dagen zonder Zonnevlekken neemt alweer duidelijk toe en heeft het aantal van 20 alweer bereikt. Ook nu zijn er alweer enkele dagen geen Zonnevlekken te zien geweest. Vanaf 10 september heeft echter toch een zeer uitgebreid coronaal “gat” het noordelijke oppervlak van de Zon bedekt. Dit veroorzaakte bij de Aarde een versnelde en trillende Zonnewind van 550 km/s en extra poollicht. De op de Lofoten wonende Rob Stammes heeft het effect hiervan op de website www.spaceweather.com  gepubliceerd. Op 16 september was er weer een kans op extra poollicht als gevolg van de passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon op 13 september.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
Rond de Volle en Nieuwe Maan is de kans op zware Aardbevingen groter dan normaal. Als voorbeeld waren de bevingen in Chili (2010) en Japan (2011).
In Argentinië is onlangs een meteoriet met een massa van 30 ton opgegraven. Eén van de grootste die ooit is gevonden.