Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 22 februari 2016 om 19:20 uur MET is het weer Volle Maan en worden de nachten weer minder gevoelig voor eventuele waarnemingen van mogelijk poollicht of zwakke kometen. De planeten Mercurius en Venus bewegen schijnbaar vanaf de Aarde gezien weer steeds dichter naar de Zon en worden daardoor aan de oostelijke ochtendhemel voor de opkomst van de Zon weer minder goed zichtbaar. Kijk nog in het sterrenbeeld Steenbok. De rode planeet Mars en de geringde planeet Saturnus staan aan de oostelijke ochtendhemel verder van de Zon en kunnen beter worden waargenomen. De heldere planeet Jupiter is al vanaf de late avond in het sterrenbeeld Leeuw duidelijk te zien. Op 24 februari is er een duidelijke samenstand met de nog bijna Volle Maan.

Op dit moment, in de maand februari, is er geen actieve groep van meteoren meer te zien. Behalve een enkele sporadisch meteoor kan er misschien een trage heldere Virginide voorbij komen. De zwakke kometen Catalina (C/2013 US10) en Panstarrs (C/2013 X1) verwijderen zich steeds verder van de Aarde en worden steeds moeilijker waarneembaar.

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Op dit moment, 20 februari 2016, zijn er nog slechts twee vlekjes te zien op de Zon met zeer zwak magnetisch effect op de Aarde. Van 12 tot 15 februari was er wel wat extra poollicht rond de magnetische polen van de Aarde en in de nachten van 16 tot en met 18 februari was er eveneens extra poollicht rond de polen als gevolg van de passage van een groot coronaal gat over de meridiaan van de Zon. Misschien had het hier vanuit Lauwersoog gefotografeerd kunnen worden, maar er zijn helaas ondanks de toch heldere lucht geen meldingen over binnengekomen. Wel zijn er mooie foto’s te zien op www.spaceweather.com.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Op 15 februari 2016 werd bekend dat de herkomst van de drie jaar geleden bij Tsjeljabinsk in Rusland neergevallen meteoriet nog steeds niet bekend is. Het rotsblok explodeerde op een hoogte van 20 km met veel schade als gevolg en bijna 1500 gewonden. Inmiddels is er 5 ton van het materiaal verzameld.

Op 17 februari werd bekend dat planetoïden, die in de buurt van de Zon komen, verbrokkelen en meteorenzwermen kunnen veroorzaken die jaarlijks terug komen. Dit gebeurt vooral met donkere panetoïden.