Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het groepje Zonnevlekken AR2297, dat twee weken geleden over de rand is gekomen, is nu weer aan het verdwijnen. Behalve de Röntgen-uitbarstingen van de M-klasse, die ionisaties veroorzaakten in de ionosfeer en storingen in de radioverbindingen over grote afstanden, kwam er daarna tevens van 15 tot en met 17 maart een enorme driedaagse flux van protonen tevoorschijn, die de volgende drie dagen wel een grote invloed had op het magneetveld van de Aarde tot een factor Kp = 8 en veel Poollicht veroorzaakte op de avond van 17 maart.

Een foto hiervan is te vinden op de website www.kijkeensomhoog.nl.

De passage van een coronaal gat op 16 maart over de meridiaan van de Zon gaf geen magnetisch effect op de Aarde.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 20 maart 2015. Tussen ongeveer 9:30 uur en 12:00 uur MET was er een gedeeltelijke verduistering van de Zon met een maximum van ongeveer 85%. Mensen van de SWSE stonden met hun telescopen bij de dijk bij het Eemshotel te Delfzijl om het publiek hiervan te laten genieten, maar helaas bleef het de hele tijd totaal bewolkt. Tijdens het maximum werd het iets donkerder.

=   20 maart 2015. Op deze dag om 23:45 uur MET is de astronomische lente begonnen. Het middelpunt van de Zon bevond zich op dat moment exact in het vlak van de Aardse equator. Op het noordelijk halfrond worden de dagen weer langer en op het zuidelijk halfrond korter.

= 27 en 28 maart 2015. Tijdens de 39ste Landelijke Sterrenkijkdagen staan de mensen van de SWSE bij helder weer met hun telescopen bij de dijk bij het Eemshotel te Delfzijl op 27 maart en bij het Pekelafof te Oude Pekela op 28 maart, ’s avonds tussen 19:30 uur en 22:00 uur MET.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 27 maart 2015 om 08:43 uur MET is het Eerste Kwartier. De planeet Mercurius bevindt zich nog te dicht bij de Zon en de horizon en is niet waar te nemen. Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Mars komt steeds dichter bij de Zon en wordt nu moeilijker met het blote oog waar te nemen. Jupiter is nog de hele nacht duidelijk waarneembaar in de Kreeft en Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares. Vallende “sterren” zijn er nog weinig.