Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Duidelijk was de aanmelding van de vorige week dat er nog een groepje bezig was om over de rand te komen. Dit groepje is de hele week al zichtbaar geweest en gegroeid tot 11 afzonderlijke vlekjes. Er waren diverse uitbarstingen van de M-klasse zonder massadeeltjes, maar wel met Röntgenstraling die ionisaties veroorzaakte in de ionosfeer. Daardoor kwamen er storingen in de radioverbindingen over grote afstanden. Een tweetal passages van coronale gaten over de meridiaan van de Zon gaven geen magnetisch effect op de Aarde.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

=   11 maart 2015. Er is een extra ringvormig vierde golfpatroon ontdekt in het Melkwegstelsel, waardoor de diameter is toegenomen tot 150.000 lichtjaar.

= 12 maart 2015. De ruimtesonde Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is weer enigszins ontwaakt, omdat er nu twee maal zoveel zonlicht op terechtgekomen is. Misschien wordt het in mei nog beter.

= 13 maart 2015. Het is vandaag 85 jaar geleden dat de “planeet” Pluto is ontdekt in het Flagstaff Observatorium in Arizona door Clyde Tombaugh.

= 14 maart 2015. Deze dag, de 136ste verjaardag van Albert Einstein, wordt tevens de “π-dag” genoemd. De 14e dag van de 3de maand. ( π = 3,141592…).

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 20 maart 2015 om 10:36 uur MET is het Nieuwe Maan in combinatie met een gedeeltelijke Zonsverduistering die hier bij helder weer te zien is tussen 9:30 uur en 12:00 uur MET. Het maximale verduisteringspercentage bedraagt 86%.

Donateurs van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond staan dan met hun telescopen op de dijk bij het Eemshotel in Delfzijl om het publiek hiervan te laten genieten. De astronomische lente begint die dag ook om 23:45 uur MET.

De planeet Mercurius bevindt zich nog te dicht bij de Zon en de horizon en is niet waar te nemen. Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Mars komt steeds dichter bij de Zon en wordt nu moeilijker met het blote oog waar te nemen. Jupiter is nog de hele nacht duidelijk waarneembaar in de Kreeft en Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares. Vallende “sterren” zijn er weinig. Misschien een vuurbol die afkomstig lijkt te zijn vanuit het sterrenbeeld Maagd.