Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Uitzending 14 februari 2015

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Er waren vanochtend 5 Zonnevlekjes, verdeeld over 2 groepjes. Geen grote uitbarstingen en ook geen magnetisch effect op de Aarde.

Op 11 en 12 februari 2015 passeerde een redelijk coronaal gat de meridiaan van de Zon ter hoogte van de equator. Dat zou de komende dagen nog een magnetisch effect op de Aarde kunnen veroorzaken en misschien wat extra poollicht. Toch weer afwachten dus en het poollichtkaartje in de gaten houden.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 13 februari 2015. De bouw van windmolens in Drenthe in de buurt van de LOFAR-antennes zal enorme storingen kunnen opleveren in de kwaliteit van de zeer nauwkeurige astronomische waarnemingen. Deze grootste radiotelescoop ter wereld is eigendom van de stichting ASTRON, het Nederlands instituut voor radiosterrenkunde in Dwingeloo. Het draaien van de wieken en de turbines in de molens zorgen voor een zeer slechte beeldvorming. Dat moet niet kunnen.

= 12 februari 2015. Van de 200.000 aanmeldingen voor de enkele reis naar Mars blijven er op 16 februari a.s. na een eerste selectie maar 663 over, waaronder 3 Nederlanders. De afstand naar Mars is 300 miljoen kilometer en de reisduur bedraagt 7 maanden. De kunst is om op Mars te kunnen overleven en een lanceersysteem te kunnen opbouwen om ook weer terug te kunnen.

= 11 februari 2015. Vandaag is door de NASA, NOAA en de US Airforce de ruimtelijke klimaat observator DSCOVR gelanceerd naar het bekende Langrangepunt L1 tussen de Zon en de Aarde op een afstand van 1,5 miljoen kilometer. Het doel is als opvolger van de in 1997 gelanceerde ACE de Zonnewind te observeren en het ruimteweer te voorspellen.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 19 februari 2015 om 00:47 uur MET is het Nieuwe Maan en zijn de nachten weer donker. Zelfs gisteravond kon de zwakker wordende komeet Lovejoy (C/2014 Q2) nog worden waargenomen. De planeet Mercurius bevindt zich te dicht bij de Zon en is nog steeds niet waar te nemen. Aan de avondhemel staan Venus en Mars helder boven de zuidwestelijke horizon. Jupiter is de hele nacht zeer duidelijk waarneembaar in de Kreeft en Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares. De Zon liep op 11 februari maximaal 14 minuten achter op de middelbare zonnetijd.